Ν. Παππάς: Χρειάζεται μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης – Ανοιχτό το θέμα των συντάξεων

Ν. Παππάς: Χρειάζεται μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης – Ανοιχτό το θέμα των συντάξεων
Ο υπουργός Ενημέρωσης και Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παπάς Eurokinissi

"Η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει μια επιλογή συμπληρωματικής ρητορικής προς τον κ. Μητσοτάκη", υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

“Η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας ώστε να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα Μνημόνια γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης. Η ανάγκη συμπόρευσης με τις προοδευτικές δυνάμεις είναι μόνιμη επωδός της δικής μας γραμμής. Η προσδοκία μας είναι εκφρασμένη. Δεν βλέπω να υπάρχει πιθανότητα διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ πριν από τις εκλογές”. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας ώστε να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα Μνημόνια γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

 “Είναι προφανές ότι η κα Γεννηματά έχει κάνει μια επιλογή συμπληρωματικής ρητορικής προς τον κ. Μητσοτάκη. Προσωπικά εξεπλάγην και με τη θέση της για το μακεδονικό και με το αίτημά της για εκλογές. Τώρα περνάμε σε μια νέα ιστορική φάση και τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα”, πρόσθεσε ο υπουργός.

“Το ερώτημα είναι για παράδειγμα -είπε ο κ. Παππάς- αν ένα κόμμα που αυτοτοποθετείται στην κεντροαριστερά θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού;”. Στην ερώτηση αν οι ΑΝΕΛ μπορούν να χωρέσουν σε ένα προοδευτικό μέτωπο ο κ. Παππάς απάντησε ως εξής: “Οι ΑΝΕΛ δεν μας εμπόδισαν σε κάποια προοδευτική τομή. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μας έδωσε τη δυνατότητα αυτές οι προοδευτικές τομές να προχωρήσουν. Μετά τις εκλογές η ζωή θα δείξει. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι αν η Φ. Γεννηματά θα παραδοθεί σε αυτή τη στρατηγική”. Ανέφερε επίσης ότι “οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια στιγμή που ευνοεί τις προοδευτικές συγκλίσεις. Εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασιών και συγκλίσεων”.

Σε σχέση με το αν ωφέλησαν ή όχι τα μνημόνια τη χώρα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο. Τα υφεσιακά μνημόνια ήταν καταστροφικά. Το τρίτο μνημόνιο ήταν μια συμφωνία που λειτούργησε. Τα μέτρα ήταν 5 δισ και αυτό δεν συγκρίνεται με τα 63 των δύο πρώτων προγραμμάτων. Παράλληλα, πήραμε πρωτοβουλίες όπως το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη”.

Για την προοπτική μείωσης των συντάξεων ο κ. Παππάς ανέφερε ότι “οι κακές στιγμές ήρθαν μαζί με αντίμετρα. Οποιεσδήποτε αλλαγές δεν θα αλλάξουν τους στόχους. Αυτή τη στιγμή η δημοσιονομική πορεία είναι θετική και τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΦΚΑ έχουν καλή εικόνα”.

Και διευκρίνισε: “Ολα τα μέτρα και αυτό της μείωσης των συντάξεων όταν αποφασίζονται αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Οταν αποφασίστηκαν αυτά τα μέτρα είμασταν υπό καθεστώς μνημονίου και υπό την πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τώρα τα όπλα στα φαρέτρα είναι περισσότερα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δίνει μάχες”.

Σημείωσε, τέλος, ότι ο  Α. Τσίπρας “ακόμη και στις πιο κρίσιμες ώρες πριν από το δημοψήφισμα του 2015 είχε πει ότι θέλει ισχυρή εντολή για να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση, όχι για να τραβήξει τη χώρα από την ευρωζώνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα