Να κλείσει το θέμα με τα εμπορικά σήματα θέλει ο Μητσοτάκης

Να κλείσει το θέμα με τα εμπορικά σήματα θέλει ο Μητσοτάκης
Εμπορικό σήμα και σποτ των μακεδονικών προϊόντων

Περιοδεία στη Νάουσα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες ουσιαστικά διαμήνυσε σε Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα στηρίξει ενεργά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας εφόσον διασφαλιστεί και η προστασία των μακεδονικών προϊόντων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά ζητά την εφαρμογή πτυχών αυτής και ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας αλλά με όρους, μεταξύ των οποίων να λυθεί το ζήτημα με τα εμπορικά σήματα.

Και αυτό καθώς ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει ως προτεραιότητα και ως πολιτικό επιχείρημα περί βελτίωσης της “κακής συμφωνίας” την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό απαντά στους συναισθηματισμούς μερίδας του ακροατηρίου της ΝΔ μεταφέροντας τη συζήτηση στο πρακτικό και ρεαλιστικό της διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων των επιχειρήσεων της Μακεδονίας.

Το ζήτημα αυτό έθεσε -μεταξύ άλλων- στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και επέμεινε σε αυτό και στην ομιλία του στο Thessaloniki Summit. Αποκάλεσε τον ομόλογο του: “Αγαπητέ Ζόραν” δηλώνοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενος ειδικά στην προστασία του ονόματος των μακεδονικών προϊόντων.

Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης είχε παραστεί στην παρουσίαση από τον ΣΕΒΕ του νέου εμπορικού σήματος για τα προϊόντα της Μακεδονίας με γαλάζιο χρώμα, το έμβλημα ‘Μ’ της Μακεδονίας και το χαρακτηρισμό great που παραπέμπει στην αγγλική ονομασία της χώρας μας, Greece, αλλά προφανώς και στον Μέγα Αλέξανδρο. Ουσιαστικά έθεσε σαφώς το σήμα αυτό ως βάση συζήτησης στις εργασίες των επιτροπών των δύο χωρών για τα εμπορικά σήματα, για τις οποιες όμως δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου σήμερα θα περιοδεύσει στο νομό Ημαθίας και θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων ένα οινοποιείο σε μία άκρως συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι ιδίως οι οινοπαραγωγοί της Μακεδονίας αντιμετωπίζουν στις διεθνείς εκθέσεις τον ανταγωνισμό επιχειρήσεων από τη Βόρεια Μακεδονία, που χρησιμοποιούν την ονομασία “Wines of Μacedonia.”

Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ.Ζάεφ ότι όχι μόνο η Ελλάδα θα ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αλλά ότι θα επιχειρήσει να πείσει και το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με το βέτο του οποίου μπλόκαρε το θέμα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Το εάν θα πειστεί βεβαίως ο Μακρόν, είναι ένα άλλο ζήτημα και δεν είναι προφανώς στο χέρι του κ.Μητσοτάκη. Από την πλευρά της η Αθήνα πάντως έχει ξεκαθαρίσει στα Σκόπια ότι εκείνη δεν εμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους ίσα ίσα την επιθυμεί και θα την υποστηρίξει, όχι όμως άνευ όρων.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θέλοντας έτσι να δείξει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών. Η λογική είναι ότι εφόσον έχουν και βλέπουν την Ελλάδα ως σύμμαχο, θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μαζί της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα