ΝΔ: Δέσμευση για αφορολόγητο, σύγκρουση για τα εργασιακά και δύο κόσμοι Σαμαρά – Μεϊμαράκη

ΝΔ: Δέσμευση για αφορολόγητο, σύγκρουση για τα εργασιακά και δύο κόσμοι Σαμαρά – Μεϊμαράκη
Φωτό αρχείου: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και η κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ για το επταήμερο. Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να εξουδετερώσει τα επιχειρήματα Μαξίμου ψηφίζοντας τη 13η σύνταξη και δεσμευόμενος για το αφορολόγητο. Το δίλημμα: Να οξύνει κανείς ή να μην οξύνει;

Την αποδόμηση των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συνεχίσει με τη διακαναλική συνέντευξη τύπου εν όψει ευρωεκλογών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόμενος ότι δε θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου και ότι θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη, αν και τη χαρακτήρισε προεκλογικό επίδομα πέντε ημέρες πριν τις κάλπες.

Μία αποστροφή όμως του λόγου του που αναφερόταν σε επταήμερο στάθηκε αφορμή για σφοδρή σύγκρουση με το Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι θέλει να καταργήσει το πενθήμερο, με τη ΝΔ να απαντά καταγγέλλοντας fake news του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία σε συμφωνία με τους εργαζόμενους πήγε σε επταήμερη λειτουργία, όχι εργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης συγκεκριμένα ανέφερε το εξής:

“Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα”.

Κατά γαλάζια στελέχη, η επίθεση του Μαξίμου με κατηγορίες περί επταήμερης εργασίας οφειλόταν στο γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης ακύρωσε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από τα μέτρα, καθώς δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη (αν και δεν απάντησε εάν θα διατηρήσει το μέτρο αυτό ως πρωθυπουργός) και ότι δε θα μειώσει το αφορολόγητο εάν ο κ.Τσίπρας δε νομοθετήσει τώρα αποδεχόμενος τη γαλάζια τροπολογία για τη μη μείωση του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς εξακολουθεί και διαφωνεί με την επιδοματική λογική και εξάλλου κατήγγειλε ότι ο κ.Τσίπρας δίνει ένα προεκλογικό επίδομα ως 13η σύνταξη πέντε ημέρες πριν τις εκλογές (σχολίασε μάλιστα καυστικά ότι πάλι καλά που δεν το δίνει στις 26 Μαϊου μαζί με το ευρωψηφοδέλτιο) την ώρα που με τη μείωση του αφορολόγητου παίρνει πίσω μία ολόκληρη σύνταξη. Ωστόσο δεν έχει καμία διάθεση να επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι κατά οποιουδήποτε έστω και λίγο θετικού μέτρου κι εξάλλου αναγνώρισε ότι αυτό το ποσό είναι σημαντικό για τους συνταξιούχους, αν και εκτίμησε ότι δεν αρκεί για να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα επιλέξουν την αξιωματική αντιπολίτευση και στις 26 Μαϊου και στις εθνικές εκλογές.

Ως προς τα εργασιακά εξάλλου, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε όμως θετικός στις επιχειρησιακές συμβάσεις και εκτίμησε ότι κλαδικές συμβάσεις μπορεί να επωφελήσουν τους εργαζόμενους φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δήλωσε δε πως θα δώσει κίνητρα φορολογικά και άλλα στους επιχειρηματίες προκειμένου να μοιραστούν μέρος του πλούτου με τους εργαζόμενους, αλλά και ότι θα εφαρμόσει αυστηρά την εργατική νομοθεσία σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει αυταπάτες ότι οι επιχειρηματίες είναι άγγελοι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε διαφώνησε με το δίλημμα που θέτει ο κ.Τσίπρας “ή με τους πολλούς ή με τις ελίτ” λέγοντας καταρχήν ότι αυτό είναι ρητορική της ακροδεξιάς, της Λεπέν και του Όρμπαν, καθώς και ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε με τους πολλούς ούτε με τους λίγους αλλά με όλους.

Δέχθηκε όμως και πολλά ερωτήματα για την πρωτοφανή όξυνση και αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και ενώ δήλωσε ότι κάνει την αυτοκριτική του, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν παίρνει πίσω τα όσα είπε για τον πατέρα Τσίπρα και τη Χούντα. Δήλωσε όμως ότι ελπίζει στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες να γίνει πολιτική συζήτηση και κάλεσε τον κ.Τσίπρα να αφήσουν τους πατεράδες τους έξω από την πολιτική αντιπαράθεση αν και διαμήνυσε ότι θα απαντά. Ουσιαστικά πέταξε στον πρωθυπουργό το μπαλάκι για το ύφος της πολιτικής σύγκρουσης στο εξής και του έριξε την ευθύνη για τους υψηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι το δικό του ήθος, ύφος και στυλ είναι γνωστό.

Πράγματι οι υψηλοί τόνοι της Τετάρτης στη Βουλή είχαν ξενίσει και πολλούς στη ΝΔ, καθώς εξάλλου ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη διαφωνούν με την τακτική της πόλωσης γιατί εκτιμούν ότι ωφελεί το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ ευθέως ότι διαφωνεί με την όξυνση. Εντελώς διαφορετική λογική έχει πάλι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ.Τσίπρα για το Σκοπιανό, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στον ενικό (“Κύριε Τσίπρα, εσύ είσαι πολύ λίγος) σε μία εμφάνιση που κάποιοι σχολίαζαν ως “ηγετική” ενώ κάποιοι σημείωναν τη σύμπτωση της ομιλίας με τη διακαναλική του κ.Μητσοτάκη. Είναι γεγονός ότι οι σαμαρικοί σε γενικές γραμμές είναι υπέρ του σκληρού ροκ ενώ οι μετριοπαθείς επιμένουν ότι η όξυνση είναι γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνιά να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από την αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή τα μέτρα, καθώς ψηφίζονται οι 120 δόσεις και το πακέτο παροχών Τσίπρα, με τη ΝΔ όπως αναφέρθηκε να ψηφίζει μεν όποιο θετικό μέτρο, αλλά να καταγγέλλει προεκλογικές κινήσεις και απελπισμένη αντιγραφή της δικής της ατζέντας. Ο κ.Μητσοτάκης εν τω μεταξύ συνεχίζει τις περιοδείες και ξεκινα και τις ανοιχτες ομιλίες, την Τετάρτη στη Λάρισα (όπου η πλατεία Ταχυδρομείου θεωρείται διαχρονικά ένα βαρόμετρο για το νικητή των εκλογών) και την Παρασκευή στα Χανιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα