ΝΔ: Εξασθενημένος πολιτικά ο Τσίπρας από τη σύσκεψη των αρχηγών

ΝΔ: Εξασθενημένος πολιτικά ο Τσίπρας από τη σύσκεψη των αρχηγών
ΑΘΗΝΑ -ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Πως αποτιμά το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη τα αποτελέσματα της σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ο πρωθυπουργός είναι πιο εξασθενημένος. Και σίγουρα ενισχυμένη η ΝΔ» θεωρούν στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως συνέπεια της κριτικής που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγήθηκε στο να δεχτεί τις περισσότερες προτάσεις που κατέθεσε και η ΝΔ.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα δίνουν και ιδεολογική διάσταση στο ζήτημα τονίζοντας ότι «η αποδοχή αυτών των προτάσεων έχει και ιδεολογικά προβλήματα για τον κ. Τσίπρα και για μια κυβέρνηση της Αριστεράς», καθώς όπως λένε οι ίδιες πηγές «πέραν της αλληλεγγύης τέθηκε και το ζήτημα της ασφάλειας», παραπέμποντας στην δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες και στον αυστηρότερο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις προτάσεις της ΝΔ (που δεν είναι στο ανακοινωθέν της προεδρίας) ήταν η άμεση διαμόρφωση και εκκίνηση εφαρμογής ευρωπαϊκού και όχι εθνικού προγράμματος επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, δηλαδή επαναπροώθηση μεταναστών με ευθύνη της Ευρωπαϊκών αρχών.

Πάντως πηγές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι «συνεχίζουμε να διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη σύνοδο κορυφής έχοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο οφείλει να υπερασπιστεί και να φέρει απτά αποτελέσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί», αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της στάσης της ΝΔ μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα.

Στη Λεωφόρο Συγγρού καταγράφουν και το γεγονός ότι «για πρώτη φορά σε ένα ανακοινωθέν μπήκαν οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», μέσω της καταγραφής τους. Ωστόσο αφήνουν αδιευκρίνιστο στη ΝΔ το αν στήριξαν την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να μπει στο ανακοινωθέν της προεδρίας η επισήμανση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προσφυγικής κρίσης. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπέμπουν στις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ που απορρίπτει την οικουμενική κυβέρνηση και δείχνει να προτιμά τις εκλογές.

Εν κατακλείδι στη ΝΔ η ανάγνωση και η αποτίμηση που κάνουν για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι πως αυτή επεβλήθη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως «ο κ. Τσίπρας δεν είναι το ίδιο ισχυρός σήμερα. Δεν είναι ο ίδιος όταν μπήκε στο Προεδρικό μέγαρο και ο ίδιος όταν βγήκε από αυτό», καθώς «πέρασε οχτώ δύσκολες με σκληρή κριτική» και «δέχτηκε σειρά προτάσεων» της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι κατέπεσε και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίσει τη ΝΔ ως το «κόμμα του Βίζεγκραντ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα