ΝΔ: Η αντικομμουνιστική ρητορική Γεωργιάδη, η εκ δεξιών απειλή και η μάχη του κέντρου

ΝΔ: Η αντικομμουνιστική ρητορική Γεωργιάδη, η εκ δεξιών απειλή και η μάχη του κέντρου
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Για ακροδεξιό παραλήρημα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΝΔ, ο οποίος επικαλείται ότι θωρακίζει την αξιωματική αντιπολίτευση εκ δεξιών, αν και πολλά γαλάζια στελέχη ανησυχούν ότι διώχνει τους κεντρώους ψηφοφόρους

Η νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος ή στο κέντρο; Στο ερώτημα αυτό διαφορετικές τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις.

Οι σαμαρικοί από το 2012 και μετά θεωρούν ότι η ΝΔ έχασε προς τα δεξιά και αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να επαναπατρίσει- αν και βέβαια η ιστορία απέδειξε ότι η δεξιά στροφή επί Σαμαρά δεν διέσωσε την παρτίδα. Τη λογική αυτή εκφράζει πρωτίστως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιαδης.

Οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι της ΝΔ, μεταξύ των οποίων καραμανλικά και μητσοτακικά στελέχη, θεωρούν αντίθετα ότι πάντα η μάχη κρίνεται στο κέντρο και εκτιμούν ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει οι ψηφοφόροι του κέντρου, καθώς και ότι η πόλωση διαχρονικά δεν ευνοεί την κεντροδεξιά.

Αυτή είναι και η κεντρική γραμμή της ΝΔ, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δε θα ακολουθήσει το ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης, αλλά ταυτόχρονα επιμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους μιλώντας τη γλώσσα μίας φιλελεύθερης όπως ο ίδιος την ορίζει ιδεολογίας. Με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και του κράτους, την ενίσχυση των επενδύσεων και του ιδιωτικού τομέα, στις ίσες ευκαιρίες και την αριστεία, στη στήριξη της μεσαίας τάξης, αλλά και σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, τα οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερά.

Ταυτόχρονα βέβαια απορρίπτει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί φλερτ με την ακροδεξιά, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ακροδεξιοί αλλά πατριώτες όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντικομμουνιστική ρητορική του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη πάντως δίνει συχνά πυκνά την αφορμή στο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για ακροδεξιές λογικές. «Όταν έχεις κομμουνιστές στην εξουσία οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα και την ιδεολογία τους για να κρατήσουν την καρέκλα, κάνουν όσα κάνουν, το να συζητάμε αν ο Μητσοτάκης είναι λίγο πιο κεντρώος, ή ο Γεωργιάδης λίγο πιο δεξιός, είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε. Μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές», δήλωσε ειδικότερα ο κ.Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στο Web TV του Star.

Ο κ.Γεωργιάδης ήθελε βεβαίως να απευθυνθεί στους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους για να τους πείσει να μην ψηφίσουν κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ με αφορμή τις διεργασίες που γίνονται σε αυτό το χώρο από στελέχη του ΛΑΟΣ αλλά και σαμαρικά στελέχη. Αντίστοιχα στο παρελθόν έχει διαμηνύσει απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και πρώην δικό του αρχηγό Γιώργο Καρατζαφέρη, ότι η προτεραιότητα για ένα δεξιό ψηφοφόρο είναι να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα η μόνη επιλογή είναι να ψηφίσει ΝΔ. Και στην πραγματικότητα με τις νέες του αυτές δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ήθελε να απαντήσει σε στελέχη της σκληρής δεξιάς που υποστηρίζουν ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι… πολύ κεντρώος- μία κατηγορία που του έχει προσάψει κατά καιρούς ο πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος.

Στη γαλαζια ηγετική ομάδα κάποιοι θεωρούν ότι σε ένα βαθμό η ύπαρξη του κ.Γεωργιάδη εξυπηρετεί τους εκλογικούς στόχους, καθώς με την ακραία ρητορική του αναλαμβάνει να απευθυνθεί σε ακροατήρια στα οποία δεν μπορούν να “μιλήσουν” πιο μετριοπαθή στελέχη. Δεν είναι λίγα όμως τα γαλάζια στελέχη που ανησυχούν ότι ο… πληθωρικός αντιπρόεδρος της ΝΔ απωθεί κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους και κυρίως συσπειρώνει το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάθε λόγο να επενδύσει σε μία πόλωση στον άξονα αριστερά- δεξιά ενώ ταυτόχρονα μετεξελίσσεται και εμφανώς πια σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και μετακινείται στο κέντρο.

“Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να απευθυνθεί στο κέντρο, είναι σφάλμα εμείς να μετακινηθουμε δεξιά και να του αφήσουμε χώρο” έλεγε μετριοπαθές γαλάζιο στέλεχος με προβληματισμό. Ταυτόχρονα ουκ ολίγα στελέχη καραμανλικά αλλά και μητσοτακικά βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις Γεωργιάδη, εκτιμώντας ότι επιχειρεί να “αδωνοποιήσει” σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί τη βάση και το κόμμα της ΝΔ, ώστε να ενισχύσει τον εσωκομματικό του ρόλο, διότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες.

Κεντροδεξιό φράγμα στον κ.Γεωργιάδη επιχειρεί να στήσει το δίδυμο Χατζηδάκη- Δένδια, ενώ μία πιο κεντρώα και μετριοπαθή πολιτική λογική θέλει να εκφράζει και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και τιμητικά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και παρόλο που ο κ.Γεωργιάδης και οι σαμαρικοί ενοχλούνται από τα εναντίον τους βέλη και δε χάνουν την ευκαιρία και εκείνοι να πυροβολούν τους άσπονδους κομματικούς τους “φίλους”, το Μοσχάτο μπορεί να θέλει να σταματά τις εσωκομματικές διενέξεις εν τη γενέσει τους, αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ο συντάκτης του προγράμματος της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας συνόδευσε τον κ.Μητσοτάκη στην περιοδεία του στην Κέρκυρα και ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να διαφώνησε κατά πόσον το νόμπελ ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα συνιστά τιμή για τη χώρα, αλλά τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η ΝΔ το 2015 με πρόεδρο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη κράτησε τη χώρα στο ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα