ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογείται αντί να καταγγέλλει

Στιγμιότυπο από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού μετά την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Στιγμιότυπο από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού μετά την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Πιθανές οι εκλογές αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς ο Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία, εκτιμούν ανώτατες κομματικές πηγές της Συγγρού

Σε ετοιμότητα για κάθε πολιτικό ενδεχόμενο έχει τεθεί η ΝΔ, ωστόσο η επικρατούσα άποψη που υπάρχει στη Συγγρού είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία και τυχόν πρόωρες εκλογές δεν θα είναι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης.

Ανώτατη κομματική πηγή της Συγγρού επισημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών αλλά δεν θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο, προσθέτοντας πως στο ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν να μείνουν στην εξουσία και θα κάνουν ότι μπορούν για να το πετύχουν».

Σ’ αυτό το πλαίσιο κατά την ανάγνωση που κάνουν στη ΝΔ είναι μέσα στις επιλογές της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα και αυτό καθώς, όπως υποστηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μαξίμου «έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα: βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη».

Αυτή ακριβώς τη λογική είχε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή όταν μίλησε για «απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις» υπονοώντας το δημοψήφισμα και σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει «τυχοδιωκτικές ενέργειες» που δίνουν άλλοθι σε όσους θέλουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης.

Με βάση όλα αυτά πρώτιστος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αφενός μεν να αποκρούσει την κριτική της κυβέρνησης που κατηγορεί τη ΝΔ για ταύτιση με τις απαιτήσεις και τα προτεινόμενα μέτρα του ΔΝΤ και αφετέρου δε, να επαναφέρει τη συζήτηση στο πακέτο των 5,4  δις μέτρων και όχι αποκλειστικά στο αν θα νομοθετηθούν τώρα τα 3,6 δις ευρώ προληπτικά μέτρα που αξιώνει το Ταμείο. Ειδικά το δεύτερο το επιδιώκουν καθώς δεν αποκλείουν μέσα στις ενδεχόμενα και ένα συμβιβασμό μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Γιώργος Κουμουτσάκος ευθύς αμέσως όταν η κυβέρνηση δια της Όλγας Γεροβασίλη και εν συνεχεία δια του Νίκου Παππά ζήτησε από τη ΝΔ να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με τα μέτρα του ΔΝΤ, τόνισε ότι είναι «μη αποδεκτά από τη ΝΔ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδωσε χώρο» για αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου και τούτο διότι στη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν την κριτική της κυβέρνησης καθώς όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απολογείται αντί να κατηγορεί την αντιπολίτευση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παππάς: Η ΝΔ ταυτίζεται με το ΔΝΤ

ΝΔ: Μη αποδεκτά τα πρόσθετα μέτρα του ΔΝΤ. Ευθύνες στην κυβέρνηση

SHARE: