ΝΔ: Οι αριθμοί του συνεδρίου, ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος

ΝΔ: Οι αριθμοί του συνεδρίου, ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-10ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ-Ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.(MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) MotionTeam

Τι επιδιώκει να σηματοδοτήσει ο Μητσοτάκης. Ποια τα αποτελέσματα... γκάλοπ μεταξύ των μελών. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού που θα συζητηθεί

Πανηγυρικό τόνο θα επιδιώξει να δώσει στο 10 συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σηματοδοτήσει το «ΝΔ από την αρχή» αφήνοντας πίσω τα όσα συνέβησαν με τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ, τις αποπομπές στελεχών, τις γκρίνιες, αλλά και τις καταγγελίες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς τη σύνθεση των αντιπροσώπων.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να απευθυνθεί στην κοινωνία και εξ’ αυτού του λόγου επελέγη ως κεντρικό σύνθημα το «οξυγόνο για την Ελλάδα μας» για να υπηρετήσει τον κεντρικό πολιτικό στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμπυκνώνεται στο αίτημα των εκλογών και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Παρουσιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα του έργου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ο πρόεδρός της Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιδίωξη της ΝΔ μέσω του συνεδρίου της είναι να στείλει το μήνυμα ότι «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να μπορούμε να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα».

Η ταυτότητα του συνεδρίου σε αριθμούς

Σε ότι αφορά το κεντρικό πολιτικό θέμα του συνεδρίου που είναι η έγκριση του καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συγγρού, στη διαμόρφωσή του μέσω των απαντήσεων στο σχετικό ερωτηματολόγιο πήραν μέρος 15.432 μέλη και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

-67,4% πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη

-61,6% πιστεύουν ότι η θητεία του Προέδρου πρέπει να διαρκεί 5 χρόνια

-36,6% πιστεύουν ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια

-45,3% πιστεύουν ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000

-67,7% πιστεύουν ότι ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να είναι μικρότερος

-94,3% πιστεύουν ότι οι οργανώσεις βάσης πρέπει να συντάσσουν ψηφίσματα, ώστε αυτά να ψηφίζονται στην Πολιτική Επιτροπή

-96,9 πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα

-50,2% πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σχετικά με την συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας

-49,5% πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες σε εκλογές για ανάδειξη Δημάρχων και Περιφερειαρχών

-88,5% πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων

-98,75 πιστεύουν ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης

-67,5% πιστεύουν ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να διεξάγεται κάθε έναν χρόνο.

Σε ότι αφορά στη σύνθεση του συνεδρίου με βάση τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής επιβεβαιωμένοι σύνεδροι ήταν 4012 εκ των οποίων το 67% δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε συνέδριο της ΝΔ. Το 49% είναι στις ηλικίες 35-49 ετών, δηλαδή στις μέσες και παραγωγικές ηλικίες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν σαφώς μικρότερος αν έπαιρναν μέρος και οι 400 σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ καθώς θα αυξανόταν ο αριθμός των ηλικιών 18-34. Ωστόσο η ΟΝΝΕΔ δε θα μείνει εντελώς χωρίς εκπροσώπηση καθώς θα πάρουν μέρος κανονικά 66 εκλεγμένοι από τη διαδικασία των εκλογών στις Νομαρχιακές οργανώσεις.

Η πλειοψηφία των συνέδρων είναι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η αναλογία γυναικών και ανδρών είναι 23% – 76%. Η αναλογία είναι κάπως πιο ισορροπημένη στους αιρετούς συνέδρους καθώς οι εκλεγμένες γυναίκες αντιπρόσωποι αποτελούν το 31%. Για την ανάδειξη των αιρετών συνέδρων ψήφισαν 126.000 μέλη της ΝΔ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Οι εργασίες θα ανοίξουν την Παρασκευή ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου την Κυριακή το μεσημέρι.

Η συζήτηση για το καταστατικό ουσιαστικά θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα όπου θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών από τους συνέδρους. Ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει το γεγονός πως είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Κυριακή πριν από το κλείσιμο των εργασιών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή έχει επιλέξει να έχει τακτικές δημόσιες παρεμβάσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ταυτόχρονα η παρέμβαση του αποκτά ενδιαφέρον και από την άποψη ότι σε μεγάλο βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να φέρνει σε αντιπαράθεση το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά με το παρόν της ΝΔ ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχωρίσει τη θέση του κάτι που έχει αποφύγει επιμελώς να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και σε περιπτώσεις όπως η εμπλοκή σε λίστες τραπεζικών καταθέσεων του εξωτερικού του κ. Παπασταύρου.

Στο συνέδριο της ΝΔ θα παραβρεθεί ως ομιλητής και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς θα συμμετέχει σε θεματικό πάνελ με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο οποίο θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αγάπιος Νεοφύτου, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μεγκλένα Κούνεβα, ο Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ γενικός γραμματέας του ΕΛΚ και ο Αντζελίνο Αλφάνο υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, ενώ εκ μέρους της ΝΔ θα παρέμβουν η αρμόδια συντονίστρια του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Μάλιστα στις εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν παράλληλα και σειρά άλλων θεματικών συζητήσεων για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, το συνδικαλισμό κλπ με τα αντίστοιχα πάνελ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριήμερου συνεδρίου της ΝΔ εδώ https://gallery.mailchimp.com/241399787e4a399c80611c4e5/files/0420_programma.pdf

Το συνέδριο της ΝΔ θα λάβει χώρα στα Σπάτα στο συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo δίπλα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα