ΝΔ: Παραμένει το αίτημα της πολιτικής αλλαγής

ΝΔ: Παραμένει το αίτημα της πολιτικής αλλαγής
Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 / , , 22 M, 2016 SOOC

Πρωτιά Ιωαννίδη, δεύτερος ο στενός συνεργάτης του Άδωνι Στέφανος Σταμούλης, στην νεοεκλεγείσα Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ. Οι αιχμές Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην κριτική περί ώριμου φρούτου

Με τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι η ΝΔ θα συνεχίσει στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή διεκδικώντας την «πολιτική αλλαγή» μέσω του αιτήματος των εκλογών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Παράλληλα η νέα εκτελεστική επιτροπή που εκλέχτηκε επιβεβαίωσε τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες θα επιδιώξει να κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης χάριν της συστράτευσης όλων των δυνάμεων της παράταξης.

Στον απόηχο του κλεισίματος της αξιολόγησης και των νέων πολιτικών δεδομένων που δημιουργούνται, τα οποία η κυβέρνηση ερμηνεύει ως απομάκρυνση της αβεβαιότητας και επιστροφή στην σταθερότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη διπλή κριτική που δέχεται κυρίως παρασκηνιακά στο εσωτερικό της ΝΔ και αφορά είτε στο πρόωρο του αιτήματος των εκλογών 9 (δημοσίως αυτή την κριτική έκανε πρόσφατα ο Απόστολος Τζιτζικώστας), είτε στο ότι επιλέγει την τακτική του «ώριμου φρούτου».

«Το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και η σήψη του δεν πρέπει να αφήσει να κατρακυλήσει και άλλο η χώρα. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας στη γραμμή της διεκδίκησης των πρόωρων εκλογών.

Προσδιορίζοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «τυχοδιώκτη που θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία», αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι είναι πολιτικά «απομονωμένος» και έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων της Αριστεράς όπως του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και του μέντορα του κ. Τσίπρα του Αλέκου Αλαβάνου για την πορεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να πρωτοστατήσουν για την προβολή της πρότασης του κόμματος για μια «συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους και τους πολίτες» για την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι «η μεταστροφή της κοινωνίας αυξάνει την ευθύνη της ΝΔ να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, δεν αρκεί να εισπράττουμε τη φθορά της κυβέρνησης».

Κριτική για εναγκαλισμό με το Ποτάμι

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές γραμμές το κλίμα των τοποθετήσεων των μελών της πολιτικής επιτροπής κινούνταν στο πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν έλειψαν και μεμονωμένες φωνές όπως πχ του Φίλιππου Ταυρή που αμφισβήτησαν κεντρικές επιλογές της Συγγρού όπως η προσέγγιση με το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου χώρου όπως η Δράση του Στέφανου Μάνου και του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η εκλογή της νέας εκτελεστικής επιτροπής

Κατά τα λοιπά στη νέα εκτελεστική επιτροπή, για τα τέσσερα μη κοινοβουλευτικά μέλη, ξεχωρίζει η καθαρή πρωτιά του Σάκη Ιωαννίδη με 118 ψήφους, που είχε τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των καραμανλικών, η δεύτερη θέση του στενού συνεργάτη του Άδωνι Γεωργιάδη, Στέφανου Σταμούλη με 95 ψήφους και η εκλογή των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (94 ψήφοι) και της Δήμητρας Λυγούρα (93 ψήφοι) που είχαν τη στήριξη της Συγγρού. Εκτός έμειναν οι κ.κ. Κόλλιας (81) που ανήκει στην επιρροή Σαμαρά και Δόντσιος (49), μητσοτακικός μεν αλλά σε αντιπαράθεση με το στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα άλλα τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, τα κοινοβουλευτικά, είναι οι Γιάννης Τραγάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Βλάχος, για τους οποίους ουσιαστικά δεν στήθηκε κάλπη καθότι ήταν τέσσερις οι υποψήφιοι όσες δηλαδή και οι θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα