ΝΔ: Περιμένουν ‘απολογία’ Τσίπρα στη βουλή

ΝΔ: Περιμένουν ‘απολογία’ Τσίπρα στη βουλή

Στη ΝΔ προβληματίζονται για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τις διαφωνίες ΔΝΤ και Βερολίνου για το χρέος και προετοιμάζονται για τέταρτο μνημόνιο

Με προβληματισμό παρακολουθούν στη ΝΔ την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και ιδίως τη διαφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου για το ζήτημα του χρέους, και εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο, αν και η επικρατέστερη εκτίμηση που έχουν στο γαλάζιο επιτελείο είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Μάιο, αν και όπως επιμένουν να τονίζουν, αυτό θα γίνει με το χειρότερο τρόπο για τη χώρα.

Ως εκ τούτου η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αλλάζει και όπως φαίνεται το Μοσχάτο προετοιμάζεται περιμένοντας τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για να ζητήσει εξηγήσεις σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη θα αφορά στη δέσμευση της χώρας σε δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, γεγονός που συνιστά, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση και η δεύτερη έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση «παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει».

Αρκετά στελέχη της ΝΔ θέτουν το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση να καθυστερεί εδώ και ένα χρόνο αν πρόκειται στο τέλος να συμφωνήσει σε περικοπές συντάξεων, στη μείωση του αφορολόγητου και σε άλλα μέτρα που μέχρι πρότινος το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξόρκιζαν. Σε αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις και ως μια μορφή δικαίωσης του αιτήματος για εκλογές που είχε διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο, θεωρώντας ότι πολλά θα είχαν αποφευχθεί αν είχε υπάρξει πολιτική αλλαγή.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε και χτες από τη Βόρεια Ελλάδα ότι το αίτημα των εκλογών είναι σταθερό και διαρκές, έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη τη νίκη της ΝΔ θέτοντας σε πρώτο πλάνο το «να κυβερνήσουμε καλά την επόμενη μέρα».

Ως ενισχυτικό ενός ρεύματος νίκης που θέλει να καλλιεργήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να αξιοποιήσει και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και ειδικά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στο πρώτο γύρο και το γεγονός ότι έμεινε εκτός δεύτερου γύρου ο Μελανσόν, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη μέσω twitter ότι «η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδέξιου λαϊκισμού».

Φωτογραφία: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα