Η ΝΔ ψηφίζει τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία και υπόσχεται να τη βελτιώσει ως κυβέρνηση

Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς
Tα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς EUROKINISSI

Με τη νέα ρύθμιση στο παρά πέντε, η προστασία περιορίζεται στους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες και δεν επιβραβεύονται οι συνεπείς, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το νέο “νόμο Κατσέλη” ασκεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρεί ανεπαρκή τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλώνει όμως ότι θα την ψηφίσει προκειμένου να υπάρχει έστω ένα δίχτυ προστασίας των πλέον ευάλωτων δανειοληπτών, καθώς και ότι δεσμεύεται να τη διορθώσει και να τη βελτιώσει ως κυβέρνηση.

Η κριτική της ΝΔ εστιάζει στο γεγονός ότι, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, με τη νέα ρύθμιση προστατεύονται μόνο οι πολύ ευάλωτοι δανειολήπτες, δηλαδή ένα μικρότερο μέρος, καθώς και ότι δεν επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες.

ADVERTISING

Πηγές της ΝΔ εξάλλου κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι με την ανερμάτιστη πολιτική του διόγκωσε αντί να μειώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ιδιωτικό χρέος, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία. Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ ευρώ, από 183 δισ ευρώ που ήταν το 2014. Από τα 223 δισ ευρώ, περίπου τα 85 δισ ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

“Αυτό το τεράστιο πρόβλημα, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση κι ύστερα από απίστευτες παλινωδίες, η κυβέρνηση έρχεται στην κυριολεξία στο παρά πέντε να το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του: την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει το θράσος να πανηγυρίζει, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος” αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση εκτίθεται και γιατί προσεγγίζει όλο το ζήτημα “κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα: Δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.”

Σημειώνουν επίσης ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει.

“Η ΝΔ προφανώς θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Για αυτό θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής της ρύθμισης. Πόσο μάλλον όταν δεν θα υπήρχε πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας, δεδομένου ότι η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου 2019” προσθέτουν και καταλήγουν:

“Σε κάθε περίπτωση, με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της εν λόγω ρύθμισης οι οποίες μεταξύ άλλων θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά παράλληλα θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρώτη Κατοικία, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network