Νέο ραντεβού σήμερα Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Νέο ραντεβού σήμερα Κοτζιά – Ντιμιτρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ AP

Μετά τον μαραθώνιο συζητήσεων της Πέμπτης - Τον Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις αλλά χωρίς να υπάρξει και καμία διαρροή στο τι ειπώθηκε ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ήταν η πρώτη φορά που κανείς υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε δηλώσεις, ενδεικτικό ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 (ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή 4.30 ώρα Ελλάδας).

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, το ίδιο έπραξε και ο Σκοπιανός ομόλογός του, ο οποίος ενημέρωσε τον Ζόραν Ζαάεφ.

Σήμερα εκτός από τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Και αυτό διότι εκτός από το όνομα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας υπάρχουν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Όπως για παράδειγμα οι συντομογραφίες, οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία στους χάρτες, πώς θα κατηγοριοποιηθεί στον ΟΗΕ, τι θα γίνει με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εξακολουθούν να δεσπόζουν στα Σκόπια.

Πάντως χθες το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών ήταν άριστο, υπήρξαν χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους και σε καλή διάθεση μπήκανε μέσα στην αίθουσα του 15ου ορόφου των γραφείων του ΟΗΕ.

Στη διπλωματία οι  καλές προσωπικές σχέσεις μετράνε στη διαπραγμάτευση. Το αν θα είναι αρκετό αυτό εν προκειμένω, θα το δούμε στο τέλος της σημερινής ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα