Νέο τοπίο στο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου

Διαβάζεται σε 3'
Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI

Με “εσωτερικές ανακατατάξεις” φαίνεται ότι θα καλυφθεί το “κενό” της αποχώρησης των δύο υπουργών Επικρατείας, ενώ το χαρτί του ανασχηματισμού κρατά για αργότερα ο Μητσοτάκης.

Μετά την παραίτηση των υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, προκύπτει το ερώτημα ποιο είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να προχωρήσει (άμεσα τουλάχιστον) σε ανασχηματισμό. Αλλά το κενό που δημιουργείται μετά την αποχώρηση των δύο στενών συνεργατών του θα καλυφθεί με εσωτερική αναδιάταξη.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν ορισμένα από τα ονόματα που κυκλοφόρησαν. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι ο Γιώργος Μυλωνάκης, από τους διαχρονικούς στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα παραμείνει γενικός γραμματέας της Βουλής.

Το ενδιαφέρον επομένως στρέφεται στους δύο εναπομείναντες υπουργούς Επικρατείας, τον Άκη Σκέρτσο και τον Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Σκέρτσος ούτως ή άλλως βγαίνει αναβαθμισμένος στο άτυπο εσωτερικό μπρα ντε φερ του “επιτελικού κράτους”. Ενώ ο κ. Βορίδης έχει ήδη ένα μέρος του κοινοβουλευτικού έργου και ενδεχομένως να αναλάβει και επιπλέον αρμοδιότητες. Το σενάριο αυτό “κουμπώνει” και με την ανάγκη του Μαξίμου να απευθυνθεί στο πιο δεξιό κοινό της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών.

Παπασταύρου- Μπρατάκος δεν μπαίνουν όμως σε “μαύρη λίστα”. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι με θάρρος ανέλαβαν την ευθύνη των πράξεων τους και παραιτήθηκαν. Τόνιζαν όμως ότι αυτό δεν ακυρώνει την προσφορά και την προσωπική τους σχέση με τον πρωθυπουργό. Υπενθύμιζαν δε ότι ο κ. Μπρατάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογικές επιτυχίες της ΝΔ.

Από την άλλη όμως από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι η παρουσία των δύο υπουργών σε κοινωνική εκδήλωση με συγκεκριμένο επιχειρηματία έστειλε το λάθος μήνυμα. Από την άλλη υποστηρίζουν ότι “είχαν ευθιξία, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά το Νίκο Παππά που χασκογελούσε όταν αναφερόταν χθες ο πρωθυπουργός στο Μάτι”.

Στο ερώτημα εάν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι δύο στενοί του συνεργάτες επρόκειτο να συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία και ενώ είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του Βήματος, κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί πως όχι, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση σε αυτό δόθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και την ενιαία στάση της κυβέρνησης εξαρχής στο συγκεκριμένο θέμα.

Ανέφεραν ειδικότερα ότι το μήνυμα “δεν συγκυβερνάμε με παράκεντρα”, είχε σταλεί από την πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ το Σάββατο μόλις έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο του Βήματος και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τις επόμενες ημέρες και όλες οι ανακοινώσεις και τα γαλάζια στελέχη που μίλησαν για την πρόταση δυσπιστίας και εν τελεί ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα