“Νόμιμο το τουρκολιβυκό μνημόνιο” επιμένει η Άγκυρα, πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη

Διαβάζεται σε 2'
“Νόμιμο το τουρκολιβυκό μνημόνιο” επιμένει η Άγκυρα, πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη
Associated Press

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νόμιμο» και «προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην περιοχή», λίγες μέρες προτού ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκεφτεί τη Λιβύη.

Στον ισχυρισμό ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νόμιμο» και «προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην περιοχή» επιμένει η Αγκυρα μέσω πηγών του υπουργείου Άμυνας, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Στη σημερινή δήλωσή τους, πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τις Θαλάσσιες Δικαιοδοσίες που υπογράφηκε μεταξύ της χώρας μας και της Λιβύης το 2019 καταρτίστηκε με τρόπο που προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο χωρών στο πλαίσιο της ισότητας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου».

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ τόσο από τη χώρα μας όσο και από τη Λιβύη» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Ο χαρακτηρισμός του Μνημονίου Συνεννόησης μας ως «παράνομου» ως αποτέλεσμα των μονομερών πολιτικών οδηγιών της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου δεν είναι αποδεκτός από πλευράς μας. Το Μνημόνιο καθορίστηκε σύμφωνα με την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών, την αρχή του μη αποκλεισμού και την αρχή της ισότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Λιβύη θα επισκεφτεί την Κυριακή 6 Ιουλίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει την αποστολή να ξαναφτιάξει διπλωματικές οδούς και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Γεραπετρίτης σήμερα θα ενημερώσει την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προφανώς και για το θέμα της Λιβύης.

Απαντώντας προχθές στη Βουλή σε ερωτήσεις, επικαλέστηκε την αναφορά στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο. Τόνισε, δε, πως είναι άκυρο και ανυπόστατο όχι επειδή δεν είχε επικυρωθεί (μέχρι στιγμής) από τη Βουλή της (ανατολικής) Λιβύης, αλλά επειδή δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και άρα δεν παράγει αποτέλεσμα.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα