Νομοσχέδιο διαδηλώσεων: Υπό αμφισβήτηση αν θα εφαρμοστεί, πριν ακόμη ψηφιστεί

Νομοσχέδιο διαδηλώσεων: Υπό αμφισβήτηση αν θα εφαρμοστεί, πριν ακόμη ψηφιστεί
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο ...για τις διαδηλώσεις Eurokinissi

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Σε κλίμα πόλωσης η συζήτηση.Υπέρ Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝ.ΑΛ και πιθανόν Ελληνική Λύση. Κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, αποτελεί μια σχετικά σπάνια περίπτωση νομοθετήματος. Πριν καν ξεκινήσουν οι σημερινές ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους, έχει ήδη ξεκινήσει αντιπαράθεση και αμφισβήτηση για την εφαρμογή του. Παρότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα όσα προβλέπει δεν θα γίνουν πράξη.

Τόσο η οξύτητα των διατάξεων του νόμου, όσο και η απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ να το ψηφίσει επί της αρχής μετατρέπουν το νομοσχέδιο σε αντικείμενο ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό, είναι πιθανό να επιλέξουν να μιλήσουν στην ολομέλεια της Βουλής οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην ομιλία που έκανε τη Παρασκευή στην Βουλή ότι στηρίζει προσωπικά το νομοθέτημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει, παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Δήλωσε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία μας στις συγκεντρώσεις». Συμπλήρωσε πως «θέλουμε από τις πορείες και τις συγκεντρώσεις να μένουν τα συνθήματα και όχι οι πράξεις βίας, η ταλαιπωρία, οι ζημιές. Όσο διστάζουμε και καθυστερούμε τόσο αντιδημοκρατικές φωνές μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος. Το ζήσαμε. Κάθε δικαίωμα συνοδεύεται από την ευθύνη άσκησής του αλλιώς ακυρώνεται από τις καταχρήσεις».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί όσο εφαρμόστηκε και το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, δηλαδή ποτέ και καθόλου» ήταν η απάντηση που δόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του βουλευτή του, Γιώργου Κατρούγκαλου. Επισήμανε ότι «διαδηλώσεις θα γίνονται χωρίς να γνωστοποιούνται και χωρίς οργανωτή και δεν θα διαλύονται. Όταν φασίστες προκαλούν με συγκεντρώσεις, η κοινωνία θα αντιδρά και αντι-συγκεντρώσεις θα γίνονται, και βέβαια, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα αργήσει, θα καταργήσει και τυπικά αυτό το νόμο που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επίσης πως μετά την αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛ για εμπλοκή δικαστών και εισαγγελέων στις αποφάσεις είναι «αδύνατη η εφαρμογή των αντισυνταγματικών αυτών ρυθμίσεων, γιατί πλέον προβλέπεται για την ενεργοποίηση τους η συμμετοχή δικαστικών και εισαγγελέων που προσκρούει σε άλλες διατάξεις του Συντάγματος. Ειδικότερα, όπως ήδη ανακοίνωσαν οι Εισαγγελείς της χώρας μέσω επιστολής της Ένωσης τους, δεν επιτρέπεται από το άρθρο 89 παρ. 3 του Συντάγματος συμμετοχή δικαστικών σε διοικητικής φύσης αρμοδιότητες, όπως η συνεργασία με την αστυνομία για την κρίση της νομιμότητας μιας διαδήλωσης ή την διάλυση της. Δικαστές και εισαγγελείς μόνο δικαιοδοτικά καθήκοντα μπορούν να ασκούν. Αντίθετα, η πρόβλεψη σύμφωνης γνώμης ενός δικαστικού οργάνου στο πλαίσιο μιας σύνθετης διοικητικής ενέργειας είναι αντίθετη και στο άρθρο 26 του Συντάγματος».

Στην δική του ομιλία ο αρμόδιος για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι οι προβλέψεις του νόμου «όχι μόνο ήταν αντιδημοκρατικές όταν θεσπίστηκαν το 1971 από τη χούντα αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας την εποχή του διαδικτύου». Κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν, γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο».

Ο Χάρης Καστανίδης Eurokinissi

Υπέρ του νομοθετήματος έχει ταχθεί το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση λήφθηκε μετά από πολυήμερη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος., με κριτήριο την αποδοχή από την κυβέρνηση προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛ. Ικανοποιήθηκε το αίτημά του για συμμετοχή δικαστών στις αποφάσεις της αστυνομίας, για το αν θα απαγορεύσει η όχι μία διαδήλωση. Την απόφαση έλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ, και την σχετική ανακοίνωση έκανε, προχθές, η ίδια η Φώφη Γεννηματά.

Πάντως κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή καταγράφθηκαν διαφορετικές …αποχρώσεις στις τοποθετήσεις των βουλεύτών του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Χάρης Καστανίδης, αποδόμησε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ υπέρ της σύνθεσης που επετεύχθη τάχθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Έτσι το ΚΙΝ.ΑΛ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την στάση των βουλευτών του στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί.

Ξεκάθαρος σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο ήταν ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε «είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χουντικής έμπνευσης, δημιουργεί προβλήματα στις διαδηλώσεις, στη συλλογική διεκδίκηση, στις ατομικές ελευθερίες. Για εμάς είναι αιτία πολέμου, το έχουμε πει, δε θα το αφήσουμε και θα μείνει στα χαρτιά, ακόμη κι αν ψηφιστεί. Θα προτείνουμε ονομαστική ψηφοφορία, έτσι ώστε ο κάθε βουλευτής που θα σηκώσει το χέρι του και θα ψηφίσει να είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό. Να είναι ξεκάθαρο, όπως σίγουρο είναι ότι και άλλοι τέτοιοι αντιδραστικοί νόμοι θα μείνουν μόνο στα χαρτιά».

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο θα συμμετάσχει ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλώντας στην Βουλή επισήμανε πως στο νομοσχέδιο είναι κυρίαρχη «η ιδέα ότι για να υπάρξει μια διαδήλωση δεν φθάνει η γνωστοποίηση αλλά χρειάζεται και άδεια». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ έθεσε το ερώτημα: «Θεωρείτε εαυτούς φιλελεύθερο κόμμα;». Μίλησε επίσης για άρθρα «χουντικής προέλευσης», τονίζοντας ότι ουσιαστικά στοχεύουν στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version