Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα πετυχαίνει και υπερβαίνει τους στόχους

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις AP

Για "ισχυρή προσήλωση και εποικοδομητική στάση" της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι είναι πιθανή η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Παρίσι, αποστολή: Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

Αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την κλιματική αλλαγή που διεξήχθη τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι “τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο” για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

“Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017”, υπογράμμισε ο Λετονός Επίτροπος. “Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση”.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εφικτή η “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το περας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (που είναι προϋπόθεση για να επανακτήσει η χώρα την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, καθώς αρκέστηκε να σημειώσει ότι "πριν τη λήξη το προγράμματος θα  ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα”.

Φωτογραφία:AP Photo/Petros Karadjias

SHARE:

24Media Network