Ο Αβραμόπουλος ζητά τη συνεργασία του διαδικτύου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Ο Αβραμόπουλος ζητά τη συνεργασία του διαδικτύου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας
ANGELOS TZORTZINIS

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας επισκέπτεται τη Silicon Valley για συναντήσεις με τις ηγεσίες του Facebook, του Google, και του Twitter με θέμα την αντιμετώπιση διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Την ανάγκη συνεργασίας των εταιρειών του Διαδικτύου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας τονίζει σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλος λίγο πριν το ταξίδι του στη Silicon Valley για συναντήσεις με τις ηγεσίες του Facebook, του Google, και του Twitter, υπογραμμίζοντας ότι «το Διαδίκτυο είναι και θα παραμείνει το κρισιμότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών του διαδικτύου και της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, το οποίο συστάθηκε το 2015 μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου. «Πλέον, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορεί να γίνει η συνεργασία μας περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική», αναφέρει και σημειώνει ότι η συνεργασία ΕΕ και εταιρειών του Διαδικτύου βασίζεται τη συλλογική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.  

«Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου της αυξημένης παρουσίας τρομοκρατικού περιεχόμενου στο Διαδίκτυο», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν δείχνουν ευαισθησία στον τομέα αυτό. «Θεωρώ ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω ότι έχουμε την ίδια ευαισθησία. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπουδαίο επίτευγμα, αυτόν τον παγκόσμιο χώρο ελευθερίας λόγου, που συμβάλλει σε έναν πιο ανοικτό κόσμο», υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος. Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει ότι επιθυμία της ΕΕ είναι να αναπτυχθεί με τις εταιρείες του διαδικτύου ακόμα περισσότερη αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, ώστε από κοινού  να καταπολεμηθεί το έγκλημα και η τρομοκρατία. «Για να έχει διάρκεια στο μέλλον η συνεργασία αυτή πρέπει να υπερασπισθούμε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

ADVERTISING

Σημειώνεται πως ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Silicon Valley, για συναντήσεις με την Γενική Επιχειρησιακή Διευθύντρια (COO) του Facebook κα Sheryl Sandberg και τον Γενικό Σύμβουλο της Google κ. Kent Walker. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαν Φραντσίσκο όπου και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Twitter (κα Del Harvey, αρμόδια για θέματα ασφάλειας)

 Tο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, το οποίο ως στόχο έχει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών του Διαδικτύου στον τομέα της καταπολέμησης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Σκοπός της επίσκεψης του είναι  η επιχειρησιακή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2016 και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών του Διαδικτύου σε ό,τι αφορά την κοινή δράση για την απομάκρυνση τρομοκρατικού περιεχομένου και την προώθηση θετικών αντι-τρομοκρατικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο. Επισης, σημαντική θεωρείται η ενθάρρυνση της συμμετοχής μικρότερων εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, και η συμβολή των μεγαλύτερων εταιρειών στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών (EuropeanCommission's Civil Society Empowerment Programme), το οποίο θα υποστηρίξει θετικά αντι-τρομοκρατικά μηνύματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.

SHARE:

24Media Network