Ο διμέτωπος Μητσοτάκη με κυβέρνηση και δανειστές

Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη σε γεύμα εργασίας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη σε γεύμα εργασίας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Προβληματισμός για τις δεσμεύσεις που ζητούνται ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα και γιατί μπήκαν στο κάδρο της ΝΔ οι ευθύνες των δανειστών για τη ρύθμιση του χρέους

Tο «ναυάγιο» του τελευταίου Eurogroup μπορεί να έχει οδηγήσει τη ΝΔ στο ανέβασμα των τόνων και σε πιο επιθετική ρητορική κατά της κυβέρνησης, εντούτοις δεν έχει θορυβήσει λιγότερο το Μοσχάτο η στάση των Ευρωπαίων και συνολικά των δανειστών ως προς τις δεσμεύσεις που ζητούν να αναλάβει εξ’ ονόματος της χώρας η σημερινή κυβέρνηση.

Στη ΝΔ έχουν πλήρη συνείδηση πως μια μη λύση στο ζήτημα του χρέους και ταυτόχρονα λογικές που θέλουν μακροχρόνια υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην πραγματικότητα ακυρώνουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας» που επανέφερε στη ρητορική του με τη χτεσινή παρουσία του μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή, παρά τη διαφορά στη δοσολογία της γαλάζιας κριτικής που ανά μέρα πότε επικεντρώνει στις ευθύνες των δανειστών, πότε στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα «τραγικά», κατά τη ΝΔ, αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να επανατοποθετήσει και ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του στα νέα πολιτικά δεδομένα.

Μετά τη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «δώρο άδωρο» επειδή «αμφισβητεί τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας», η ΝΔ εστιάζει παράλληλα και στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους το οποίο μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα». Για τη ΝΔ τόσο το κόστος εξυπηρέτησής του όσο και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικό σημείο που καθορίζει και τις δυνατότητες εφαρμογής ενός άλλου μείγματος πολιτικής το οποίο είναι προμετωπίδα της γαλάζιας αντιπολιτευτικής ατζέντας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ χωρίς να έχουν αποσύρει από το τραπέζι την άποψή τους περί της συνέχειας του κράτους και το σεβασμό των συμφωνιών που υπογράφει η χώρα, ταυτόχρονα να καταφεύγουν σε ρητορικά σχήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση για την ακυρότητα των συμφωνιών που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης χώρας και εν τέλει να ισορροπούν στην άποψη ότι σεβαστές είναι οι συμφωνίες μόνο ως προς τους στόχους και όχι ως προς τα μέτρα.

Πάντως στελέχη της ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης με την κυβέρνηση καθώς στο ζήτημα του χρέους όπως λένε ο κ. Τσίπρας έχει μετατρέψει σε ζητούμενο το αυτονόητο, φορτώνοντας με σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια τους Έλληνες πολίτες, δεσμεύοντας τη χώρα πολύ πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης με το τέταρτο μνημόνιο όπως χαρακτηρίζουν την επιτευχθείσα συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης
SHARE: