Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση στην Κύπρο

The speech of Mr. Avramopoulos in the Parliament of Cyprus in Nicosia on 14 May 2015
The speech of Mr. Avramopoulos in the Parliament of Cyprus in Nicosia on 14 May 2015 EU/AFP/ IAKOVOS HATZISTAVROU

Θέματα μετανάστευσης συζήτησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κύπρο

Την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση παρουσίασε στην Κύπρο σήμερα, Πέμπτη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μια μόλις μέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όπου συζήτησαν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

The president Anastasiadis  welcome mr Avramopoulos in the official meeting in the Presidential Palace 14 on May, 2015
The president Anastasiadis welcome mr Avramopoulos in the official meeting in the Presidential Palace 14 on May, 2015 EU/AFP/ IAKOVOS HATZISTAVROU

Το απόγευμα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου και αργότερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, παρουσίασε την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ατζέντα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προωθώντας δράσεις όπως:

*Τη θεμελίωση ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πληροφόρησης για την προληπτική καταστολή των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, ενισχύοντας την συνεργασία EUROPOL και FRONTEX

*Την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών υποδοχής, μεταναστών και προσφύγων, στις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κρίσης»

*Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες, που υποδέχονται σχεδόν καθημερινά πλέον το ένα προσφυγικό κύμα μετά το άλλο

*Τη δράση στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης προσφύγων, έτσι ώστε να οργανώσουμε προληπτικά και οργανωμένα την ροή προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τις Κυπριακές αρχές για τη συνεργασία τους, είπε ότι για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Επιτροπή, παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στο άσυλο, την μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερο από 42 εκατ. ευρώ για το «Internal Security Fund» (ISF), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση.

Πρόκειται, τόνισε ο Επίτροπος, για μια σημαντική αύξηση στην χρηματοδότηση της Κύπρου, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, μετά από την οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας.

SHARE:

24Media Network