Ο Ερντογάν απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τις πετρελαϊκές εταιρίες που συμμετέχουν σε πρότζεκτ με τους Ελληνοκύπριους ότι μπορεί να "απολέσουν την τουρκική φιλία". Κανονικά συνεχίζει τον προγραμματισμό της η Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τ. Ερντογάν δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέδριο για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

'Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Σας συμβουλεύουμε να απέχετε από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο", είπε.

"Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού".

Η Κύπρος συνεχίζει κανονικά τις εργασίες

Ούτε ασκούνται πιέσεις, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωνε από την πλευρά του μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις και εάν γίνονται σκέψεις για αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «ούτε ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή».

Διερωτήθηκε «τί σχέση έχουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο ναυάγιο. Θα μιλήσω τη Δευτέρα», σημείωσε.

Σε παρατήρηση πως η Τουρκία διατείνεται ότι έχει σχέδιο Β' για το Κυπριακό, και ερωτηθείς αν και η Ελληνική πλευρά έχει σχέδιο Β', ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο και ακολούθως τον κυπριακό λαό για όλα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Burhan Ozbilici

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Κύπρος, Τουρκία, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόκληση Γιλντιρίμ: Οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network