Ο φίλος Ζαν Κλωντ και το ταμείο της επίσκεψής του

Ο φίλος Ζαν Κλωντ και το ταμείο της επίσκεψής του
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο προέδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπήκαν αγκαλιασμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου για τις συνομιλίες Nikos Libertas / SOOC

Ούτε η υπερβολική ζέστη, ούτε οι “αστοχίες” στην μετάφραση της πιο ουσιαστικής απάντησης του Γιούνκερ για την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο “σκίασαν” την σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ταμείο. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έφυγε από την Αθήνα και η κυβέρνηση μετρά τα κέρδη της από το ταξίδι αστραπή του Προέδρου της Κομισιόν στην χώρα που τον Αύγουστο θα βγει από το Μνημονιο, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτήν την φορά ο κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δεν πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα ως δώρο μία γραβάτα, (που θα συμβολίσει την έξοδο από το Μνημόνιο) ή ακόμη την δική του λαχανί γραβάτα με την οποία συνάντησε Πρόεδρο Δημοκρατίας και πρωθυπουργό. Όμως απλόχερα αποφάσισε να δώσει στην κυβέρνηση Τσίπρα το διαβατήριο για την “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα και μάλιστα χωρίς δεσμεύσεις και νέα μέτρα. Ο Γιουνκέρ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική ένταξης της χώρας σε μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Το Μαξίμου ικανοποιήθηκε από τα “δώρα” του Προέδρου της Κομισιόν και χθες τουλάχιστον φάνηκε ότι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους FT, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα έχει λίγο πιο τακτική παρακολούθηση (Surveillance) σε σχέση με τις Πορτογαλία και Ιρλανδία, όταν οι δύο αυτές ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν από το πρόγραμμα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

στην κυβέρνηση όλοι γνωρίζουν ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία για την Ελλάδα θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα με το χρέος τους.

undefined

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Γιούνκερ από το Μαξίμου και λίγο προτού αναχωρήσει από την Βουλή ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους στενούς συνεργάτες του και τούς είπε ότι η συνάντησή τους πήγε πολύ καλά. Το μοναδικό στοιχείο που είχε απογοητεύσει τον πρωθυπουργό ήταν η λανθασμένη απόδοση της φράσης “καθαρή έξοδος” που ειπώθηκε από τα χείλη του κ. Γιούνκερ με την μεταφράστρια να παραλείπει ακούγοντας την διατύπωση “claire et nette” την λέξη καθαρή, μένοντας μόνο στο σαφής. Παρ’ όλα αυτά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που διένειμε η κυβέρνηση για “σαφή και καθαρή έξοδο” και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

Πέρα από τα πολιτικά μηνύματα, σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία η "γλώσσα του σώματος", το ύφος και η συνολική εμφάνιση. AP

Στο Μαξίμου αξιολογούν ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν όχι μόνο μίλησε για καθαρή έξοδο, αλλά συγχρόνως προσδιόρισε την 20η Αυγούστου ως την ημερομηνία της τυπικής εξόδου βάζοντας φρένο στα σενάρια ή τις επιθυμίες περί παράτασης του Μνημονίου. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έστειλε κι ένα μήνυμα στο ΔΝΤ να αποφασίσει εγκαίρως ως προς τα της συμμετοχής του ή μη στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς να ζητήσει παρατάσεις για τεχνικούς λόγους.

Συγχρόνως ο κ. Γιουνκέρ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάτι που καθιστά πιο ελκυστική την χώρα σε ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Στο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Eurokinissi

Αυτό που απαίτησε από την ελληνική πλευρά είναι να κλείσει εγκαίρως στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, επομένως να υλοποιήσει τάχιστα τα 88 προαπαιτούμενα και παράλληλα να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την “επόμενη ημέρα” της εξόδου από το Μνημόνιο για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα