Ο Μαρινάκης αποκλείει συνεργασία με Σαμαρά – “Μας λέει μειοδότες”
Διαβάζεται σε 3'
“Πρωθυπουργούς εκλέγουν οι πολίτες και όχι κάποιοι σε γραφεία, δωμάτια ή καφετέριες”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αδειάζοντας τον Βλάχο για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το κόμμα Σαμαρά, ακόμη και χωρίς πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
- 22 Ιουλίου 2026 12:59
Τις φωτιές που άναψε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, τρέχει να σβήσει με εμφανή ενόχληση το Μαξίμου, καθώς το σενάριο αυτό προϋποθέτει άλλον πρωθυπουργό και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κληθείς ειδικότερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ.Βλάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχάς επανέλαβε (Alpha Radio) ότι: “Ο μόνος στόχος είναι η αυτοδυναμία, για αυτό παλεύουμε.” Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι “αν οι πολίτες αποφασίσουν διαφορετικά ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί”.
Χαρακτήρισε στη συνέχεια το ερώτημα περί κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με τον πρώην πρωθυπουργό πολλαπλώς υποθετικό. “Καθίστε πρώτα να κάνει κόμμα ο κ.Σαμαράς”, είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε με νόημα πως: “Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για ενδεχόμενη, υποθετική συγκυβέρνηση με ανθρώπους οι οποίοι αποκαλούν μειοδοτική την εξωτερική πολιτική της χώρας.”
Ο κ.Μαρινάκης υπογράμμισε επίσης ότι: “Η πολιτική δεν είναι deal, η πολιτική δεν είναι διαπραγμάτευση καρεκλών, η πολιτική είναι πρωτίστως πολιτικές.” Υποστήριξε ότι: “Η εξωτερική πολιτική της χώρας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει επιτυχίες που δεν ήρθαν όλα τα υπόλοιπα χρόνια της Μεταπολίτευσης.”
Ξεκαθάρισε επομένως ότι: “Εμείς λοιπόν δεν θα αλλάξουμε τα ταυτοτικά ζητήματα της πολιτικής μας για να υπάρχει μια συνεννόηση σε επίπεδο «καρεκλών»”. Καθώς και ότι: “Πρωθυπουργούς εκλέγουν οι πολίτες και όχι κάποιοι σε γραφεία, δωμάτια ή καφετέριες.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια επανέλαβε ότι: “Η απάντηση είναι καθαρή. Πρωθυπουργό εκλέγουν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να εκλέγουν οι Έλληνες πολίτες και όχι κάποιοι που επεξεργάζονται σενάρια”. Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί δήλωσε: “Όσα σενάρια λοιπόν και αν επεξεργάζονται κάποιοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, μου είναι αδιάφορο, τόσο πιο ηχηρή θα πρέπει να είναι η απάντηση της κοινωνίας, όποια και αν είναι αυτή, μέσω των εκλογών.”
Φλωρίδης: Σαμαρά ακούμε και Σαμαρά δε βλέπουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σχολίασε (Παραπολιτικά FM): “Ο κόσμος ψηφίζει ταυτόχρονα πρωθυπουργό, βουλευτές και κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή μου, είναι σαφές ότι η αυτοδυναμία είναι στόχος απολύτως επιδιώξιμος. Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να κυβερνηθεί και μέχρι τώρα κυβερνητική εναλλακτική δεν υπάρχει, όπως είναι αποτυπωμένοι οι συσχετισμοί. Τα πράγματα θα ακολουθήσουν τον συνταγματικό δρόμο, που είναι και ο σωστός. Τα πράγματα δείχνουν αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ και ο κόσμος ψηφίζει ενιαία”.
Ερωτηθείς, δε, ειδικότερα, για το αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε κυβέρνηση χωρίς τον κ.Μητσοτάκη πρωθυπουργό, υποστήριξε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση: «Αφού δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, τώρα διακινούνται τέτοια σενάρια».
Σχολίασε επίσης: “Σαμαρά ακούμε, Σαμαρά δεν βλέπουμε. Μέσα σε αυτό το σενάριο να βρούμε κάποιον να νικήσει ή να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη, τώρα εμφανίζεται ο Σαμαράς. Τέτοιο κόμμα, να κάνω ζημιά σε κάποιον, δεν έχει υπάρξει στην ελληνική ιστορία. Μέχρι στιγμής φουσκώνει ένα υποτιθέμενο κόμμα με στρατηγικό στόχο να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη. Ποια θα είναι η προσφορά του, δεν ξέρω. Από την εμπειρία μου, εκτιμώ ότι το πιθανό κόμμα Σαμαρά πρέπει να συναντά δυσκολίες στην εύρεση στελεχών και ψηφοφόρων. Συχνά, φουσκώνει κάτι πριν εμφανιστεί και προσγειώνεται στην πραγματικότητα όταν εμφανιστεί”.