Ο Μητσοτάκης, πριν αναχωρήσει για Τουρκία, τηλεφώνησε σε Χριστοδουλίδη

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο ενόψει της επίσκεψης στην Τουρκία είχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί τη Θράκη. Ο Ερντογάν κάλεσε και το Βαρθολομαίο στο αποψινό δείπνο στην Άγκυρα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την Τουρκία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Θέλησε έτσι να στείλει διαβεβαίωση προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει το Κυπριακό στην άκρη προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Θράκη, όπου θα παρευρεθεί στους εορτασμούς των Ελευθερίων στην Κομοτηνή, σε μία κίνηση με σαφή πολιτικό συμβολισμό και μηνύματα τόσο προς τη γειτονική χώρα όσο και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εν όψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Από την Κομοτηνή άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα, για την οποία υπενθυμίζεται ότι είχε μία δημόσια μίνι αντιπαράθεση με τον κ.Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και ποιοι θα μετέχουν σε αυτές

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της ανταπόδοσης της επίσκεψης εκείνης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, θα ξεκινήσει στις 15:45 και θα ακολουθήσουν στις 16:30 οι διευρυμένες συνομιλίες, στις 17:30 οι κοινές δηλώσεις και στις 18:00 το δείπνο εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο δείπνο στην Άγκυρα.

Στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 45 λεπτά με μία ώρα, θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Βίλνιους “ένα συν δύο”, δηλαδή θα μετέχουν επίσης από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, που θα ακολουθήσουν, θα προστεθούν από ελληνικής πλευράς οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης (η πρώτη χειρίζεται τον πολιτικό διάλογο και ο δεύτερος τη “θετική ατζέντα”), ο επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη και η διεθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Καπή.

“Διάλογος, χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα”

“Στόχος της επίσκεψης είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί”, σημείωσε στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παύλος Μαρινάκης.

“Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ γεωπολιτικά, αμυντικά, διπλωματικά και με μια οικονομία πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

“Η χώρα μας επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου με την γειτονική χώρα. Οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό και η Ελλάδα ισχυροποιείται στην πράξη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύουμε ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε:

“Η θέση μας αυτή δικαιώνεται από τα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι κάτοικοι δέκα ελληνικών νησιών από την νέα visa express.”

Απαντώντας στη συνέχεια σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ.Μαρινάκης επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον κ.Ερντογάν και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. “Αυτοί που λένε να γκρεμιστούν οι γέφυρες, δεν μας απαντούν τι θα κερδίσουμε ως προς τη διεκδίκηση των θέσεων μας”, σχολίασε και πρόσθεσε: “Γιατί καλές οι κορώνες πατριωτισμού και οι κραυγές αλλά δεν καταλήγουν σε κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση”.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ειδικότερα ότι αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμμετέχουν εν τω μεταξύ και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και αφορμή για νέα συνάντηση.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά την επανεκλογή αμφότερων πέρυσι. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο και η τρίτη κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα