Ο Μητσοτάκης στηρίζει φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν EUROKINISSI

Επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράφουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ.

Κοινή επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράφουν εκ μέρους του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Platforma Obywatelska, Ντόναλντ Τούσκ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από το κόμμα του (η κυρία von der Leyen προτάθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας – CDU) και από άλλα δύο κόμματα – μέλη του ΕΛΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την επιστολή στήριξης συνυπογράφουν οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ, δηλαδή ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Platforma Obywatelska, Donald Tusk.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτοί θα χειριστούν τη στήριξη της υποψηφιότητας της κυρίας von der Leyen από την αρχή (μετά τη σημερινή ανακοίνωση) μέχρι το τέλος (όταν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Ιούνιο – μετά τις ευρωεκλογές – οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των κοινοτικών θεσμών και κυρίως για αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Σημειώνεται πως νωρίτερα, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) να στηρίξει ομόφωνα μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ο επικεφαλής του, Φρίντριχ Μέρτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξή του πριν από λίγο με την πρόεδρο της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου (spitzenkandidat) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την ίδια την Φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια συνάντησής της με μέλη του CDU, στο Βερολίνο.

ursula

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα