Ο Μητσοτάκης στηρίζει Ουκρανία, επιμένει για Αλβανία, πανηγυρίζει για το μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία, μετά τη… βόλτα του Όρμπαν. Η Αθήνα αφήνει όμως το βέτο για Αλβανία στο τραπέζι, παρά τη γερμανική επιμονή. Ικανοποίηση για το Πολυετές.

Η είδηση της χθεσινής ημέρας από τις Βρυξέλλες ήταν πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Μία απόφαση ομόφωνη τυπικά, με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βίκτορ Όρμπαν να φεύγει από την αίθουσα σε ένδειξη δυσαρέσκειας, χωρίς όμως να θέτει βέτο όπως απειλούσε το προηγούμενο διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως από τη δική της πλευρά έβαλε ουσιαστικά στο ευρωπαϊκό τραπέζι το βέτο στην ένταξη της Αλβανίας, λόγω της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη. Βρέθηκε όμως απομονωμένη, καθώς οι υπόλοιποι εταίροι με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία θέλουν να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η απάντηση της Αθήνας στο Βερολίνο

Η Αθήνα επιμένει πάντως στη στάση της, επικαλούμενη ότι το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα κράτους δικαίου. Ενώ κληθείς χθες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, περί λήψης απόφασης για το θέμα της Αλβανίας με ειδική πλειοψηφία στην ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαμήνυσε:

“Ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δικαίου και οι προϋποθέσεις, που θέτουν τα κράτη- μέλη, δεν παρακάμπτονται σε καμία περίπτωση. Εμείς αναμένουμε να γίνει σεβαστό αυτό που λέμε για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό δεν μπαίνει στο ζύγι”.

Στην πράξη βέβαια το ζήτημα προς το παρόν μετατίθεται για την επόμενη φάση των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά πρακτικά μπορεί βέβαια απλώς να μη συναινεί στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων ανά περίπτωση.

Οι δηλώσεις Σολτς, περί ειδικής πλειοψηφίας, αντικατοπτρίζουν πάντως και μία ευρύτερη επιδίωξη της Γερμανίας και άλλων μεγάλων χωρών, προκειμένου να μην απαιτείται ομοφωνία για όλες τις αποφάσεις στην ΕΕ. Με αυτό διαφωνούν όμως οι μικρότερες χώρες – μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα- καθώς θα έχαναν το βασικό “όπλο” του βέτο απέναντι στους πιο ισχυρούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναφέρθηκε στις ελληνικές ενστάσεις για την Αλβανία λόγω Μπελέρη. Φρόντισε όμως να υπερτονίσει τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, όπως επιθυμούσαν οι περισσότεροι εταίροι και φυσικά η Γερμανία.

Ικανοποίηση για την αύξηση κονδυλίων για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, αφού το Μαξίμου πρώτα “σήκωσε” επικοινωνιακά το φρένο στην ένταξη της Αλβανίας, πλέον χαμήλωσε αισθητά τους τόνους, επικαλούμενο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου πως ούτως ή άλλως το βασικό και μείζον θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Πράγματι, το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιθυμούσε διακαώς την αύξηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και μπορεί για το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας να αποτελεί “πιασάρικο” θέμα η υπόθεση Μπελέρη, ακόμη όμως πιο “καυτό” θέμα είναι το μεταναστευτικό και φυσικά γενικότερα η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το σχέδιο για το Πολυετές δεν είναι φιλόδοξο όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, παρόλα αυτά η Αθήνα συμφωνεί γιατί θεωρεί ότι ικανοποιούνται βασικά της αιτήματα όπως για παράδειγμα με την πρόβλεψη για 2 δισ ευρώ στις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα