Σκάνδαλο QatarGate: Ο Μπορέλ διαψεύδει τη γραμμή Καϊλή – Παράταση της προφυλάκισης Τζόρτζι

Σκάνδαλο QatarGate: Ο Μπορέλ διαψεύδει τη γραμμή Καϊλή – Παράταση της προφυλάκισης Τζόρτζι
Η Εύα Καϊλή European Union 2022 - Source : EP/Eric VIDAL

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, υπεύθυνου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Π. Στάνο για την αναφορά Δημητρακόπουλου περί εμπλοκής του Ζ. Μπορέλ. Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση του συντρόφου της Καϊλή.

“Όσον αφορά τις τοποθετήσεις της πρώην Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μπορώ να τονίσω πολύ ξεκάθαρα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος-Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ δεν της μίλησε ποτέ για το Κατάρ”, τονίζει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου με αναφορά στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Θυμίζουμε ότι η δήλωση αυτή έρχεται ενώ η Εύα Καϊλή έβαλε στο κάδρο τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας πως όσα συνέβαιναν γίνονταν με γνώση της προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα.

“Ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι πρώτοι πήραν την απόφαση να συνεργαστεί η ΕΕ με το Κατάρ. Δεν ήταν μία προσωπική απόφαση της Εύας Καϊλή”, ανέφερε ο δικηγόρος της Μιχάλη Δημητρακόπουλος και συμπλήρωσε πως “η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις τρεις χώρες του Κόλπου, έβαλε την Εύα Καϊλή αντιπρόσωπό της, ως αντιπρόεδρος του ΕΚ και όταν πήγε στο Κατάρ η Εύα Καϊλή ό,τι είπε, ό,τι δήλωσε ήταν προσχεδιασμένο και με την έγκριση της Μέτσολα”.

Πήρε αναβολή η Καϊλή – Παράταση ενός μηνός της προφυλάκισης Τζόρτζι

Εν τω μεταξύ αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου έλαβε η κα Καϊλή όταν και θα αποφασιστεί οριστικά αν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της μέχρι τη δίκη. Η ίδια δεν βρέθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο Qatargate, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την ευρωβουλεύτρια, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναλυτικότερα, η ευρωβουλεύτρια, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο του Βελγίου και σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΕ, Jack Parrock, η ακρόασή της θα διεξαχθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί το εάν θα παραμείνει στη φυλακή.

Πάντως, η ίδια η Εύα Καϊλή συνεχίζει να δηλώνει αθώα, μέσω του δικηγόρου της. Σύμφωνα με τους NY Times, η ευρωβουλεύτρια και ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε επίσης την Τετάρτη να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα “Le Soir”, κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Μαζί με τα χρήματα εκείνα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η έρευνα αποκάλυψε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα δε, με τη βελγική L’Echo, ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα εκδόθηκαν στο Βέλγιο και μάλιστα πρόσφατα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

Πρόκειται για χρηματισμό από το Κατάρ, ενώ η έρευνα έχει επεκταθεί και προς άλλα πρόσωπα, εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα