Ο Νίκος Κοτζιάς "κατέβασε" δική του πρόταση για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Ο Νίκος Κοτζιάς "κατέβασε" δική του πρόταση για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

"Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και πρέπει να ξέρετε πως η Δημοκρατία των Σκοπίων μέσω της συμφωνίας ομολογεί πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο" σχολίασε ο πρώην υπ.Εξ, ενώ άφησε αιχμές για τον Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις του για τον Σόρος

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τετάρτη ο πρώην υπουργός εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιώντας ομιλία με θέμα "η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει" σε εκδήλωση της κίνησης ιδεών "Πράττω".

Κατά την ομιλία του, διαφοροποιήθηκε από την απ' ευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, κάτι που αποτέλεσε πρόταση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, πρότεινε μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου όπου ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα μεικτό σώμα κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών και κληρωτών.

Η πρότασή του συγκεκριμένα είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό εκλεκτορικό Σώμα αποτελούμενο κατά 60% από βουλευτές, κατά 30% από αυτοδιοικητικούς και κατά 10% από κληρωτούς πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- να γίνονται διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή μια φορά το μήνα επί ένα εξάμηνο ώστε να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συναινετική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και εφόσον αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες να γίνεται απευθείας εκλογή από το λαό.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε άλλωστε και στην συμφωνία των Πρεσπών, υπεραμυνόμενος των επιλογών του ως υπουργός. "Λύσαμε το πρόβλημα ονοματολογίας της πΓΔΜ και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τρόπο ώστε να επωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και η γειτονική μας χώρα. Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και πρέπει να ξέρετε πως η Δημοκρατία των Σκοπίων μέσω της συμφωνίας ομολογεί πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε με τον αρχαίο ελληνισμό".

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, ότι ουδέποτε ανέφερε πως η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Τζόρτζ Σόρος. Ερωτηθείς σχετικά, είπε: "Ρωτήστε τον κ. Καμμένο. Αν τα παίρνει πίσω (όσα είπε), χαρά μου".

SHARE:

24Media Network