Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Μητσοτάκης – ‘Ήμασταν αποτελεσματικοί’ λέει ο υπουργός

Παραίτηση Κουρουμπλή ζήτησε ο Μητσοτάκης – ‘Ήμασταν αποτελεσματικοί’ λέει ο υπουργός
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος- Τι κάνατε τρεις μέρες στο Λονδίνο; ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κάλεσε τον υπουργό Ναυτιλίας να παραιτηθεί- Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση

Την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,καταλογίζοντάς του ότι είναι υπόλογος για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και ότι ψεύδεται συνειδητά.

Οι δύο άνδρες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας για τη μόλυνση του Σαρωνικού, όταν ο κ. Μητσοτάκης του καταλόγισε πως καθυστέρησε τρεις ημέρες να έρθει από το Λονδίνο για να οργανώσει την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και ότι ψεύδεται σχετικά με το ζήτημα του χρόνου κλήσης του απορρυπαντικού σκάφους EMSA.

«Σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Έπρεπε να περάσουν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε. Γιατί αργήσατε τρεις μέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο; Έπρεπε να επιστρέψετε άμεσα πίσω» είπε στον κ. Κουρουμπλή ο πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης του καταλόγισε ότι καθυστέρησε τέσσερις ημέρες να ζητήσει τη βοήθεια του σκάφους EMSA.

«Είστε αδιάβαστος» απάντησε σε οξύ ύφος ο κ. Κουρουμπλής και επανέλαβε ότι το σκάφος βρισκόταν σε αποστολή και ζητήθηκε η συνδρομή του όταν αυτό κατέστη δυνατό:  « Είστε αδιάβαστος, ψεύδεστε ! Όλοι οι Μητσοτακαίοι λένε ψέματα !» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Ντροπή σας! Ψεύδεστε!Θα έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί. Είστε υπόλογος» απάντησε σε αντίστοιχο ύφος ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν το ζητάτε εσείς δεν θα παραιτηθώ ποτέ !» ανταπάντησε ο κ. Κουρουμπλής.

Νωρίτερα, στο ίδιο πνεύμα και απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε επέμεινε λέγοντας: «Εγώ πιστεύω ότι ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε, πάντως, στο τέλος της ημέρας», και έκανε λόγο για μια άμεση και γιγαντιαία προσπάθεια αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας με κινητοποίηση που «έγινε ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι σε ένα μήνα ή σε 40 ημέρες «τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά» ως προς την εικόνα. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η απορρύπανση γίνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να πέσει «ούτε ένα κιλό χημικών στη θάλασσα».

Όπως είπε: «μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε». «Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι καθυστερήσαμε αλλά δεν έχει έρθει να επισκεφτεί τον θάλαμο επιχειρήσεων» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και ανέφερε ότι τον ενημέρωσε «στις τρεις η ώρα τη νύχτα» ο αρχηγός του Λιμενικού και ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του λιμενικού. «Έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει καλύτερα» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα αλλά πρόσθεσε: «αν υπήρξαν αδυναμίες να τις δούμε και να τις συζητήσουμε».

Ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλόγισε ότι δεν είχε ενημερωθεί σωστά όταν υποστήριξε ότι το υπουργείο καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια του ειδικού απορρυπαντικού σκάφους EMSA. «Συγγνώμη κύριε πρόεδρε αλλά δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά. Το σκάφος ήταν εκείνη τη στιγμή σε αποστολή. Από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμο ζητήθηκε η συνδρομή του. Έχει ναυλωθεί και εργάζεται νύχτα-μέρα για να υλοποιήσει την προσπάθεια» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενος  στον κ. Μητσοτάκη.

Επεισόδιο στην επιτροπή με συνεργάτιδα του Π. Κουρουμπλή

Επεισόδιο μικρής έντασης σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό.

Το ζήτημα προκλήθηκε όταν ο κ. Μητσοτάκης διέκοψε την ομιλία του στο βήμα διαμαρτυρόμενος για γέλια που ακούστηκαν από τη συνεργάτιδα του υπουργού Ναυτιλίας. «Γιατί γελάτε κύριε μου; Σας παρακαλώ συγκρατηθείτε ή αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω…» τόνισε αυστηρά ο κ. Μητσοτάκης στην συνεργάτιδα που καθόταν στο έδρανα πίσω από τον υπουργό.

Στο θέμα παρενέβη λίγο αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα. «Δεν μου έχει ξανασυμβεί να βλέπω σύμβουλο Υπουργού να κάνει συνεχώς γκριμάτσες και να γελάει. Κυρία μου, που βρίσκεστε στο muppet show;» διερωτήθηκε. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ζήτησε την αποβολή της συνεργάτιδας του κ. Πλακιωτάκη.

Τελικά η σύμβουλος του υπουργού αποχώρησε οικειοθελώς από τη συνεδρίαση προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα