Η στάση του Λαφαζάνη και της Πλατφόρμας απέναντι στα μέτρα

Η στάση του Λαφαζάνη και της Πλατφόρμας απέναντι στα μέτρα
Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Μόνο το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία, κλήθηκε να συνεδριάσει στις 8 το πρωί δείχνει πως οι εσωκομματικές διαδικασίες στο κυβερνών κόμμα έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ώρες

Μετά από ένα δημοψήφισμα και ένα ηχηρό “όχι” ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, αλλά και τα στελέχη του κόμματος, πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς κινείται, πέρα από τις παραχωρήσεις που έχει κάνει, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως δηλώνοντας μέσα στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο πως “είναι έτοιμος για συμφωνία” ήρθε με την πρόταση που έκανε η ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς να το αποδείξει, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο που περιέχει μια σειρά από μέτρα, που οι πρώτες πληροφορίες λένε πως οι θεσμοί είδαν θετικά.

Όλη την διάρκεια της ημέρας οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να κάνουν ¨φύλλο και φτερό¨ την πρόταση της Αθήνας προκειμένου αυτή αύριο να φτάσει στο Euroworking Group και στη συνέχεια στο Eurogroup.

Στόχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου είναι να πετύχει ακόμα πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να αποκτήσει έναν “αέρα” στην εφαρμογή του προϋπολογισμού για να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική που επιθυμεί.

Αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και να τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι στόχοι του 1%, 2%, 3%, και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα, λόγω της ύφεσης και της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Το πρώτο “ΟΚ” που ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των θεσμών έρχεται να δώσει αισιοδοξία στην Αθήνα για την πορεία των διαβουλεύσεων ,που κορυφώνονται το επόμενο διήμερο. Η διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται μέσα στην ημέρα να μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρέχει δια ζώσης όσες διευκρινίσεις χρειάζονται οι εταίροι.

“Βράζει” το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο έγιναν πράξη με την μη υπογραφή του στο τελικό κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την κυβέρνηση προβληματίζει και η στάση του Πάνου Καμμένου, όμως το βλέμμα είναι στραμμένο στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο οι διεργασίες τις τελευταίες ώρες είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας είναι σε ασταμάτητες ζυμώσεις, επαφές και συναντήσεις, καθώς φοβούνται πως το ¨όχι¨ του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί σε “ναι”.

Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής πτέρυγας του κόμματος μιλώντας στο NEWS 247 έλεγε χαρακτηριστικά, πως  ¨νέο δανεισμό 50 δις. ευρώ και μέτρα 10-12 δις. ευρώ δεν θα τα ψηφίσω στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν υπάρχει περίπτωση η Αριστερή Πλατφόρμα να κοιμάται το βράδυ με “ΟΧΙ” και να ξυπνάει το πρωί με “ΝΑΙ”.

Αυτό που θέλουν τα στελέχη της μειοψηφούσας τάσης είναι η αναφορά για το χρέος μέσα στο κείμενο να είναι σαφής και να μην αφήνεται αφηρημένα η διαχείριση του, ενώ έντονες διαφωνίες εκφράζουν για το θέμα του ΦΠΑ κάνοντας λόγο για φορομπηχτικές πολιτικές και αφαίμαξη των νοικοκυριών μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόσο στην Κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην Βουλή, αν αποφασίσει να μιλήσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν θα προχωρούσε σε ακραίες κινήσεις έναντι της κυβέρνησης, όμως υπάρχουν και άλλα στελέχη (Στρατούλης, Λεουτσάκος, Χουντής, Πετράκος) των οποίων η στάση θα αποτελέσει βαρόμετρο τις επόμενες ώρες.

Για την αριστερή πτέρυγα δεν μπορεί ένα αριστερό κόμμα να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σκληρού οικονομικού προγράμματος, που παραπέμπει στο μνημόνιο των παλαιότερων ετών και σε αυτή τη βάση αναμένεται να τεθούν και οι τοποθετήσεις των στελεχών στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο ερώτημα χθες αργά το βράδυ σε κυβερνητικά στελέχη αν η πρόταση συνάδει με το “όχι” του δημοψηφίσματος η απάντηση ήταν, πως ” ανταποκρίνεται στο μήνυμα του, το οποίο μιλούσε για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα