Ο πρωθυπουργός της μεγάλης φυγής

Ο πρωθυπουργός της μεγάλης φυγής
Η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρεί απο την Βουλή αφήνοντας αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα για τις υποκλοπές Eurokinissi

Τεκμήριο αδιεξόδου της κυβέρνησης η επιλογή Μητσοτάκη να δραπετέυσει από την Βουλή δίχως διαβεβαίωση ότι δεν παρακολουθείται απο την ΕΥΠ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργοί.

Όταν ένας πρωθυπουργός κατέρχεται σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, διαθέτοντας μια πλειοψηφία 156 βουλευτών, συνήθως αποχωρεί από αυτήν καταχειροκροτούμενος ύστερα από μία εμφατική τριτολογία. Αυτό δεν συνέβη χθες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ο Κυριακος Μητσοτάκης καταγράφθηκε να «δραπετεύει» κακήν – κακώς, διωκόμενος από την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το αν η ΕΥΠ παρακολούθησε τον υπουργό Εργασίας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η διαβεβαίωση που δεν δόθηκε

Προηγήθηκε μια πολύωρη συζήτηση, κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε, ευθέως χωρίς περιστροφές ή φραστικά σχήματα, να διαβεβαιώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η ΕΥΠ δεν «επισύνδεσε» τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρά το ότι το ερώτημα επαναλήφθηκε επίμονα και φορτικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφθασε στο σημείο να «θυσιάσει» την δευτερολογία του και κατέβηκε από το βήμα προκειμένου να δώσει μια απάντηση στο ευθύ αυτό ερώτημα ο πρωθυπουργός.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – με την βοήθεια του Κώστα Τασούλα – επικαλέστηκε το «εθιμικό δίκαιο» της Βουλής όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν δύο φορές και ο πρωθυπουργός τρείς, ώστε να κλείσει την συζήτηση. Αφήνοντας έτσι μετέωρο ένα ερώτημα που η σαφής απάντησή του θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε καλέσει να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολούθησε πολιτικά πρόσωπα, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη, θα παραιτηθεί.

Πολλά φραστικά σχήματα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργος, δίχως όμως να απαντά ευθέως στο αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κ.Χατζηδάκη και τον Κ.Φλώρο Eurokinissi

Για την αρτιότητα του ρεπορτάζ, οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριτολογία του για το συγκεκριμένο ερώτημα ήταν: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης οποιασδήποτε πληροφορίας πλην των επισήμων καναλιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αφορούσε αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας». Επίσης είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα πως «για το ερώτημα αυτό που θέσατε, εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από πού το ξέρετε; Από πού το ξέρετε αυτό;». Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι είναι αδιανόητος ένας τέτοιος ισχυρισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία πληροφοριών. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η ΕΥΠ δεν είχε υπό παρακολούθηση τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εικόνα αδιεξόδου

Η εικόνα του πρωθυπουργού που αποχώρησε κακήν-κακώς από το κοινοβούλιο αποτελεί από μόνη της έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Είναι ταυτόχρονα πολιτικό τεκμήριο του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί το Μέγαρο Μαξίμου με το Σκάνδαλο των Υποκλοπών. Άλλωστε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, έχει καταστεί σαφές ότι αποτελεί μια προσπάθεια «θεσμικού κλεισίματος» της υπόθεσης, προκειμένου αυτή να πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Ταυτόχρονα όμως εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το μέγεθος αυτού του σκανδάλου. Ιδίως όταν έχει προηγηθεί σωρεία δημοσιευμάτων από ετερόκλητης πολιτικής κατεύθυνσης έντυπα στην Ελλάδα αλλά και από καταξιωμένα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, που «δείχνουν» το Μέγαρο Μαξίμου ως το κέντρο από όπου δίνονταν εντολές είτε για επισυνδέσεις της ΕΥΠ είτε για παρακολουθήσεις με το λογισμικό Predator. Εξίσου σημαντικά είναι και τα ερωτήματα σχετικά με το αν βρέθηκε υπό παρακολούθηση η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σε μία περίοδο μάλιστα όχι μόνον κρίσιμη για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας αλλά καθοριστική για τα ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς της μια και υπογράφθηκαν συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επέμεινε στα ερωτήματα του ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ουσία της χθεσινής συζήτησης αποτυπώνεται στην δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα της Βουλής ενώ είχε προηγηθεί η ομιλία του. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δηλώνω την βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας αυτή της συζήτησης παρουσία του πρωθυπουργού. Διότι του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ΕΔ από την ΕΥΠ, προσέξτε και όχι από κάποιο κακόβουλο λογισμικό και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσάς». Συνέχισε λέγοντας πως «είναι κρίσιμες οι στιγμές το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζουν. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να δώσει μία απάντηση ξεκάθαρη. Δεν το έκανε, ίσως φοβήθηκε διότι του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται».

Επίσης απο τις χθεσινές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή αξίζει να καταγραφεί η προειδοποίησή του πρός τους παρόχους επικοινωνιών, σχετικά με το ότι ειναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχείο με τις επισυνδέσεις που τους ζητούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δείγμα της πρόθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνηθεί έως το τέλος η υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΠΑΣΟΚ

Διάθεση συγκάλυψης απέδωσε στον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ, παρότι εγκαλεί και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για την δημιουργία τοξικού κλίματος. Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του μετά τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή «δίχως ίχνος γενναιότητας καταθέτει ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης και εκ των υστέρων νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών της κυβέρνησης του.Από το «ελάτε να ενημερωθείτε στο αυτί», μας λέει τώρα ευθέως: «Ελάτε να ενημερωθείτε μετά από τρία χρόνια». Κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον κάβο των εθνικών εκλογών χωρίς να έχει μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια».

Το ΚΚΕ

Εκτίμηση περί συγκάλυψης και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «όχι μόνο συνεχίζετε τη συγκάλυψη, για να μπει οριστική ταφόπλακα στις υποκλοπές, στις συνεχείς παρακολουθήσεις, να θαφτούν όλες οι βαριές σας ευθύνες. Όχι μόνο προσπαθείτε, να βγει λάδι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά για μια ακόμη φορά, προσπαθείτε να «μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία»! Δεν το λέμε εμείς, εσείς οι ίδιοι το είπατε.Όμως, ευκαιρία για τι πράγμα ακριβώς; Μα φυσικά, για να φέρετε νέα, και άλλα αντιδραστικά μέτρα.Αυτό κάνετε με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ενισχύετε τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει αλλά και να χειραγωγεί τον λαό, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του».

Το Μέρα 25

Σφοδρά επικριτικός προς την κυβέρνηση ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του Μέρα 25 σημείωσε πως «τέσσερις μήνες από τότε που πιαστήκατε με το ακουστικό στο αυτί να κρυφακούτε τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχετε τολμήσει να παρουσιάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια τοσοδούλα εξήγηση, ένα έστω υποτυπώδες σκεπτικό: Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη;Πρώτα, κουρελιάσατε το Σύνταγμα.Κατόπιν, ακυρώσατε στην πράξη την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής kαι τώρα: Έρχεστε να νομοθετήσετε την ανομία αυτή, το παρακράτος παρακολουθήσεων σας, με νόμο για την ΕΥΠ.Είναι σαν οι λύκοι να νομοθετούν για την προστασία των αμνών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα