Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες: Τελικά, ήταν σόου

Διαβάζεται σε 5'
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες: Τελικά, ήταν σόου

To τερτίπι της τηλε-εξαφάνισης του Στέφανου Κασσελάκη και ο επικοινωνιακός στόχος της συνεδρίασης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Το 3ήμερο «bonding» της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες είχε εξαρχής προδιαγραφές επικοινωνιακού γεγονότος (show): Aνακοινώθηκε ως show, διαφημίστηκε ως show λειτούργησε ως show, καλύφθηκε από τα ΜΜΕ ως show, είχε περιεχόμενο show. Εν ολίγοις… ήταν show!

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναχώρηση και του τελευταίου από τους 33 βουλευτές που μετείχαν από το νησί του Αργοσαρωνικού, υπό την απειλή της απαγόρευσης απόπλου, να εξέδωσε μία ανακοίνωση σχεδόν 5.000 λέξεων με τις τοποθετήσεις των βουλευτών – τομεαρχών. Όμως το Σαββατοκύριακο καμία πολιτική θέση δεν προβλήθηκε από την διαδικασία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός ότι εκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παρόντες και όσοι συναπαρτίζουν τον στενό ηγετικό πυρήνα του κόμματος, όπως και οι γραμματείς.

Οι θέσεις του 2022

Επίσης μια απλή ανάγνωση των τοποθετήσεων που δημοσιοποιήθηκαν καταδεικνύει ότι πρόκειται είτε για γενικόλογες διατυπώσεις, είτε για τις γνωστές πολιτικές και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πάνω – κάτω είχαν ψηφιστεί στην προγραμματική του συνδιάσκεψη το καλοκαίρι του 2022.

Ενδεικτικά ήταν τα πεδία της οικονομίας, όπου ο Νίκος Παππάς φέρεται να επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να παίξει ο τραπεζικός κλάδος τον αναπτυξιακό του ρόλο, να εφαρμοστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αλλά και του υψηλού ιδιωτικού χρέους, να αναμορφωθεί το φορολογικό με τη θέσπιση ενιαίας προοδευτικής φορολόγησης φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος και προοδευτικού συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες».

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο Χρήστος Γιαννούλης μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει «ένα καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο με ανακατεύθυνση κονδυλίων, από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με  στόχο τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, τη στοχευμένη ενίσχυση της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, την ανακατεύθυνση των δανείων του ΤΑΑ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Επίσης από τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο έγινε αναφορά στην «λειτουργική επανίδρυση του ΕΣΥ με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό με κίνητρα για τη στελέχωση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών».

Στίγμα Πολάκη – Αποστολάκη

Ξέχωρη τοποθέτηση έκανε ο υπερ-συντονιστής Παύλος Πολάκης που σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τάχθηκε υπέρ της κρατικοποίησης μίας συστημικής τράπεζας (θέση που δεν είχε ως στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ) ενώ επανέφερε την πάγια θέση του στην δικαιοσύνη περί «ενοποίησης προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης και μία μόνο αναβολή στις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος». Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις που κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έλειπαν πλήρως θέσεις περί «κοινωνικής θητείας» που είχε αναπτύξει ο Στέφανος Κασσελάκης όταν διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τερτίπι της εξαφάνισης

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω στην 3ήμερη διαδικασία στις Σπέτσες η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παρουσίασε κάποια πολιτική καινοτομία ή νέα προγραμματική πολιτική θέση. Αντιθέτως όμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδωσε άφθονη «τροφή» για δημοσιεύματα με χαρακτήρα «κοσμικού γεγονότος» και επικοινωνιακού happening.

Μάλιστα από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αξιοποιήθηκε το …επικοινωνιακό τερτίπι της «εξαφάνισης». Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που από την ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς μιντιακής «υπερ-έκθεσης», παρουσιάστηκε στις Σπέτσες να κάνει στροφή 180 μοιρών!

Δηλαδή να «παίζει κρυφτούλι» με τις κάμερες και να φροντίσει στον υπερθετικό βαθμό να μείνει μακριά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πώς δεν καταγράφθηκε ούτε ένα τηλεοπτικό πλάνο στο οποίο να απεικονίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που για να επιτευχθεί χρειάστηκε έναν ολόκληρο σχεδιασμό «δραπέτευσης» από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Αυτά από έναν πολιτικό αρχηγό που μέχρι πρότινος …ξεκινούσε την ημέρα του μιλώντας σε «πρωϊνάδικα», έκανε «περιπατητικές συνεντεύξεις» και αξιοποιεί κατά κύριο λόγο τα social media για τις δημόσιες δηλώσεις του.

Ο τακτικός στόχος

Από τις δηλώσεις των όσων παραβρέθηκαν στις Σπέτσες ξεχώρισε η μάλλον υπερβολική διατύπωση που χρησιμοποίησε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη που παρουσίασε την διαδικασία σχεδόν ως …ιστορική.

Όπως δήλωσε πρόκειται για ένα «τολμηρό εγχείρημα με τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργίας μιας πολιτικής παράδοσης δημιουργικότητας». Λέγοντας επίσης πως «δεν προκύπτει από την ανάγκη μας να πρωτοτυπήσουμε ή να φανούμε σύγχρονοι ή να τραβήξουμε τις εντυπώσεις»!

Σε κάθε περίπτωση από τις διαρροές προς τα τηλεοπτικά ΜΜΕ της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει σαφώς πως επιδιώχθηκε με το 3ήμερο στις Σπέτσες να δοθεί μια εικόνα «επανεκκίνησης» του κόμματος ενόψει των ευρω-εκλογών. Ταυτόχρονα μια εικόνα σύμπνοιας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα υπάρξει π.χ ενιαία στάση των βουλευτών στο θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Όλα αυτά ενώ απομένουν μερικές εβδομάδες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και από πολλά στελέχη εκφράζονται ανησυχίες ότι θα έχει ανάλογο, επικοινωνιακό, χαρακτήρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα