Ο Τσακαλώτος ζήτησε ‘πιο πολύ Μαρξ’ από τον Παφίλη

Ο Τσακαλώτος ζήτησε ‘πιο πολύ Μαρξ’ από τον Παφίλη

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία με αξία μέχρι 240.000 ευρώ και εισοδήματα 30.000 ευρώ και κάτω. Καυγάς ξέσπασε με το ΚΚΕ σχετικά με τον... Μαρξ (Vid)

Με αφορμή τον… Μάρξ αντιδίκησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία με αξία μέχρι 240.000 ευρώ και εισοδήματα 30.000 ευρώ και κάτω.

Αναφερόμενος στην ομιλία Παφίλη που καυτηρίασε την κυβέρνηση και τους “συσχετισμούς με τα μεγάλα συμφέροντα και το κεφάλαιο”, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε:

“Το πρόβλημα της ομιλίας σας δεν είναι ότι ήταν μαρξιστική ή ταξική αλλά ότι δεν ήταν αρκετά μαρξιστική και ταξική. Θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση με πιο πολύ Μαρξ, όχι λιγότερο. Θα κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα που πρέπει γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί. Αλλά από το ΚΚΕ περιμένω περισσότερη ανάλυση για την ταξική – κοινωνική διαστρωμάτωση και μια κριτική που εστιάζει πραγματικά με ταξική μεροληψία, αυτό δεν το είδα για τα μεγάλα επιχειρησιακά αλλά και για τον νόμο Κατσέλη”.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: “Περίμενα να είστε πιο διαβασμένος. Γνωριζόμαστε και πρέπει να μιλάμε ειλικρινά, πράγμα που δεν το κάνετε. Εσείς λέτε θα στηρίξουμε το κεφάλαιο. Μήπως θα κοινωνικοποιήσετε τα μέσα παραγωγής; Μην μας δουλεύετε και από πάνω. Μην μας λέτε εμάς ότι δεν έχουμε ταξική αναφορά. Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει για το ποιος έχει ταξική αναφορά και ποιος παλεύει κάθε μέρα”.

“Ιδού η Ρόδος ιδού και τα υπόλοιπα” συμπλήρωσε ο Θανάσης Παφίλης, προκαλώντας τον κ. Τσακαλώτο να δεχθεί την σχετική τροπολογία για τα δάνεια που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. “Κάναμε απολύτως ταξική πρόταση, μιλάμε ειλικρινά, εσείς λέτε ότι θα στηρίξετε το κεφαλαίο ώστε να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, με εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς. Θα συντρίψετε τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Θα κοινωνικοποιήσετε τα μέσα παραγωγής; Εσείς χαρίσατε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

“Δεν ξέρω αν ο όρος “πετάξαμε την μπάλα στην εξέδρα” είναι μαρξιστικός”, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, “αλλά εγώ σας ρωτώ”: “”Ξαφνικά υποστηρίζετε όλους τους δανειζόμενους δεν υπάρχει ταξικός διαχωρισμός… Από το ΚΚΕ περιμένω πιο μεγάλη ανάλυση για την ταξική διαστρωμάτωση. Πρέπει να προστατευτούν όλα τα επιχειρηματικά δάνεια; (“όχι” φώναξαν από τα έδρανα του ΚΚΕ). Να μας στηρίξετε σε αυτό. Αυτό θα βοηθήσει να μην είναι ζόμπι οι τράπεζες για να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα