Ο Τσιτουρίδης προχωρά αυτόνομα με τους Έλληνες Ριζοσπάστες για τις ευρωεκλογές χωρίς Παπακώστα

Ο Τσιτουρίδης προχωρά αυτόνομα με τους Έλληνες Ριζοσπάστες για τις ευρωεκλογές χωρίς Παπακώστα
Ο Σάββας Τσιτουρίδης Eurokinissi

Την κάθοδο στις ευρωεκλογές χωρίς κάποιες συνεργασίες με άλλα πρόσωπα από το χώρο της δεξιάς πέραν της ΝΔ σχεδιάζει ο πρώην υπουργός που ανακοίνωσε χθες το δεύτερο κύμα υποψήφιων. Τι απαντά στις κατηγορίες πως υποκινείται από το ΣΥΡΙΖΑ

Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας των μικρών κομμάτων και νέων σχημάτων στο χώρο της λεγόμενης “λαϊκής δεξιάς” στις ευρωεκλογές φαίνεται πως δεν προχωράνε, καθώς οι Έλληνες Ριζοσπάστες, το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης, ανακοίνωσε χθες το δεύτερο κύμα υποψηφίων για την Ευρωβουλή και προχωρά στην αυτόνομη κάθοδο του στις κάλπες της 26ης Μαϊου, προκειμένου να δοκιμάσει δυνάμεις.

Ο κ.Τσιτουρίδης δηλώνει ότι ο ίδιος ήταν υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων αλλά δεν βρήκε τέτοιο πεδίο συνεργασίας, καθώς και ότι δεν τον ενδιέφερε συνεργασία ως άθροισμα ή κάστινγκ πολιτικών προσώπων, με τα θετικά και αρνητικά που έχει ο καθένας.

Υπενθυμίζεται ότι προτού καταθέσει την ιδρυτική πράξη των Ελλήνων Ριζοσπαστών ο κ.Τσιτουρίδης, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της πολιτικής κίνησης ΝΕΟ, Κατερίνα Παπακώστα είχε διαρρεύσει ότι θα κατέβαινε στις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώην υπουργό, αλλά και το έτερο προβεβλημενο στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Άρη Σπηλιωτόπουλο, προκαλώντας τη διάψευση εκ μέρους και των δύο.

Ο κ.Τσιτουρίδης πλέον δηλώνει αποφασισμένος να “δοκιμάσει τα νερά” στις ευρωεκλογές, με την ελπίδα προφανώς ότι θα μπορέσει να καταγράψει ένα ποσοστό που θα αποτελέσει παρακαταθήκη στις ζυμώσεις του χώρου της δεξιάς εκτός ΝΔ εν όψει των εθνικών εκλογών.

Οι οκτώ υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν χθες είναι ο απόφοιτος της Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Στέλιος Ηλιάδης, η πολιτική επιστήμων και θεολόγος, πρώην στελεχος εκπαιδευτικών οργανισμών και πρώην εργαζόμενη σε τραπεζικά ιδρύματα, Χρυσούλα Καρφάκη, το στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακό στον τομέα της μόδας, Ελισάβετ Κρούπνικ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, η δικηγόρος Ελένη-Μαρία Σεραφίδου, η εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Indiana State University των ΗΠΑ, Κατερίνα Σταματίκα, η εργαζόμενη στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στο τμήμα επίβλεψης παιδιών ΑΜΕΑ Δήμητρα Στεφανίδου, η ιδιοκτήτρια επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχαγωγίας, Μαρία Τσαρτσαμπαλίδου.

Οι πρώτοι υποψήφιοι που είχαν ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου είναι ο ιδιωτικός υπάλληλος Ανδρέας Ανδρεάδης, το στέλεχος στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) Μαρία Γαβουχίδου, ο Υγιεινολόγος Τροφίμων, Διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δάφφας, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ Αλέξανδρος Καρακασίδης, ο διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας, Νικόλαος Καρακίτσος, ο οικονομολόγος Χάρης Καραπαναγιωτίδης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της τεχνικής κολύμβησης Λουκάς Καρετζόπουλος, ο δημοσιογράφος ραδιοφωνικός παραγωγός, δισκογραφικός παραγωγός, Καθηγητής Δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1 (Ant1 MediaLab) και Καθηγητής Social Media στην Κorelko Distance, Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο οικονομικός αναλυτής και ιδρυτής εταιρείας εξαγωγών Λυμπέρης Λυμπερόπουλος, η πολιτική επιστήμων και εθελόντρια σε οργανώσεις που στηρίζουν το παιδί και την οικογένεια, Αλεξάνδρα Μουστάκα, ο τελειόφοιτος Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμμετέχων σε δράσεις υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), Χρήστος- Γεώργιος Παπαλαγάρας, ο νομικός και στέλεχος ΜΚΟ Αχμάντ Σαγιέντ.

Ο κ.Τσιτουρίδης, ο οποίος επικαλείται εν όψει των ευρωεκλογών όχι τόσο το κυβερνητικό του παρελθόν όσο την εργασιακή θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινώσει το τρίτο κύμα υποψηφίων στις 3 Μαϊου και υποστηρίζει (ευλόγως) ότι οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν “προθέρμανση” για τις εθνικές εκλογές, αλλά ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά την Ευρώπη και τον ρόλο των 21 ανθρώπων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα για πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες, καθώς το 80% της νομοθετικής ύλης της χώρας ψηφίζεται πλέον εκεί. Δηλώνει δε ότι θυμώνει όταν ακούει πως οι ευρωεκλογές είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, κάτι που επίσης ευλόγως από την πλευρά της υποστηρίζει η ΝΔ, η οποία έχει αποδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα εθνικού επιπέδου στις ευρωεκλογές, θέλοντας να καταπολεμήσει τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυριας σε μικρότερα κόμματα. Ο κ.Τσιτουρίδης από την πλευρά του βεβαίως τάσσεται όπως είναι αναμενόμενο κατά της λογικής της πόλωσης, η οποία δεν ευνοεί νέα σχήματα.

Ο πρώην υπουργός απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες πως το κόμμα του υποκινείται ή υποστηρίζεται επικοινωνιακά από το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιχειρήσει να κόψει εκ δεξιών από τη ΝΔ. “Δε βρίσκομαι σε κανενός την ατζέντα. Εάν οι λογική της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι μας βάζουν όλους κάποια υπόγεια να ιδρύσουμε κόμμα, αδικεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Υπόγεια έβαλαν τον πατέρα του σημερινού προέδρου της ΝΔ να κάνει κόμμα το 1977 ή την αδερφή του να κάνει κόμμα μετά μετά τη διαγραφή της το 2010;” λέει ο κ.Τσιτουρίδης.

Με δεδομένη πάντως την πολυδιάσπαση των δυνάμεων του χώρου της δεξιάς πέραν της ΝΔ, αποτελεί ένα ερώτημα το εάν θα καταφέρουν να καταγράψουν μία στοιχειώδη δυναμική στις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υποδομών, βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 είχε αφήσει αιχμές για την ίδρυση του κόμματος Τσιτουρίδη και για τις κινήσεις γενικότερα στο χώρο της “λαικής δεξιάς”.

“Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιούν πότε αρχίζει η πολιτική και πότε τελειώνει” σχολίασε ειδικότερα, κάνοντας λόγο για ρεβανσισμό ορισμένων προσώπων.

Ενώ και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είχε διαμηνυθεί ενόχληση για όσους τυχόν επιχειρήσουν να επικαλεστούν την πολιτική κληρονομιά της δικής τους διακυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κομμάτων πέραν της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα