Οι 11 εντολές του Τσίπρα για το 2016 και μία ακόμη: Ου καταψηφίσεις το Ασφαλιστικό

Οι 11 εντολές του Τσίπρα για το 2016 και μία ακόμη: Ου καταψηφίσεις το Ασφαλιστικό
Meeting of the cabinet council, in the greek Parliament, in Athens, on Nov. 10, 2015 / , . , 10 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Αποκαλύψεις και οδηγίες Τσίπρα στο Υπουργικό. Δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και παραλαβή νέας λίστας Φαλτσιανί που θα αξιοποιηθεί κατά της φοροδιαφυγής. “Θα φάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά δε θα κάνουμε διακοπές”, είπε στους υπουργούς

Το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, το οποίο περιλαμβάνει 11 συγκεκριμένες δράσεις με κυριότερες την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αδειοδότηση των καναλιών, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τον κάβο του ασφαλιστικού (“Η σειρά των πραγμάτων είναι σαφής”, είπε), εφαρμόζοντας έτσι τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά με κόκκινη γραμμή την αποφυγή περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Άλλωστε γενικότερα παρουσίασε την εφαρμογή της συμφωνίας ως φέρουσα και το αποτύπωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για κοινωνικές πολιτικές, ενώ σημείωσε ότι οι παράλληλες δράσεις δίνουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο.

Με το επιχείρημα της πρόσφατης και καθαρής εντολής του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στους βουλευτές εν όψει του ασφαλιστικού.

“Η κυβέρνηση μας στηρίζεται σε συμπαγή και αδιατάρακτη πλειοψηφία που δεσμεύεται απο την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και το κατεστημένο που βύθισε τη χώρα”, δήλωσε ο κ.Τσίπρας, αν και στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου ήδη βολιδοσκοπεί βουλευτές κυρίως από Ποτάμι και Ενωση Κέντρου για στήριξη σε επόμενα νομοσχέδια.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου σενάρια κατάρρευσης κυβέρνησης και οικουμενικών σχημάτων- τα σχετικά σενάρια άλλωστε δεν περιλαμβάνουν τον ίδιο. “Οι Κασσάνδρες ακόμη και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια των σημαντικών επιτυχιών δεν σταματουσαν να προβλέπουν καθημερινά την κατάρρευση της κυβέρνησης και την αντικατάσταση της με οικουμενικές ή άλλες παρεμφερείς τερατογενέσεις. Η κυβέρνηση όχι μόνο άντεξε τρεις φορές τις κρίσιμες στιγμές, αλλά 25 Ιανουαρίου, 5 Ιουλίου και 20 Σεπτεμβρίου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό και αυτό δε δικαιούνται κανείς να το ξεχνά” είπε με νόημα προς πάσα κατεύθυνση.

Τα 11 βήματα του πρώτου εξαμήνου του 2016 και οι κουραμπιέδες

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ειδικότερα ότι παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας ώστε μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει 11 συγκεκριμένες δράσεις.

Πρώτον, την εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ που ήδη έχει ψηφιστεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι περιμένει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προανήγγειλε όμως ότι η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών των καναλιών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Δεύτερον, τον Ιανουάριο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ με αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας το ΕΒΕΑ θα μετατραπεί σε αναπτυξιακό ταμείο ώστε να λειτουργεί ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Τρίτον, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα φέρει νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέταρτον, ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης για το νέο καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πέμπτον, κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία το Φεβρουάριο.

Έκτον κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα, που αλλάζει τους όρους της χρηματοδότησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να σταματήσει η μάστιγα του brain drain.

Εβδομον, κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό των ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Οι βασικές αρχές έχουν ήδη παρουσιαστεί και όπως ανέφερε ο κ.Τσίπρας θα αλλάξει ριζικά το σύστημα, με ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης δημόσιων έργων, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των έργων και ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.

Όγδοον, νομοσχέδιο για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.

Ένατον, νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων

Δέκατον, έκδοση μέχρι το Φεβρουάριο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμόμ προδιαγραφών στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών- εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Η ενδεκάτη εντολή Τσίπρα αφορά το νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη φοροδιαφυγής που θα έρθει στη Βουλή το Γενάρη και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντας τα σε τράπεζες στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.

Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “μπορεί να φάμε πολλούς κουραμπιέδες, αλλά για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν διακοπές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε”. Ο κ.Τσίπρας εξάλλου τράβηξε τα αυτιά των υπουργών για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα