Οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που καταψήφισαν το “Μνημόνιο 3” και διαγράφηκαν

Οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που καταψήφισαν το “Μνημόνιο 3” και διαγράφηκαν
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Διαβάστε ποιοι βουλευτές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν με την διαγραφή τους την διαφοροποίηση της στάσης τους από την γραμμή του κάθε κόμματος. Για ποιο λόγο ο Κ. Σκανδαλίδης δεν υπερψήφισε τα μέτρα. Τι δήλωσε ο Γ. Κουτσούκος

Με διαρροές τόσο στην ΝΔ και όσο και στο ΠΑΣΟΚ πέρασε τελικά ως νόμος του κράτους το “Μνημόνιο 3”, σε μια ψηφοφορία – θρίλερ που ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Βουλή.

Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις, αλλά και αμφιταλαντεύσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης, Μ. Κασσής, Γ. Κουτσούκος και Θ. Παραστατίδης ψήφισαν “ΟΧΙ” στα νέα μέτρα που αναμένεται να πλήξουν περισσότερο μεσαία και χαμηλά στρώματα, ψαλιδίζοντας μισθούς και συντάξεις, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, με επίσημη γραπτή ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου βρέθηκαν εκτός της ΚΟ της πράσινης παράταξης.

Εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης που επέλεξε να απουσιάζει από την Βουλή κατά την ψηφοφορία, ενώ η Άντζελα Γκερέκου δήλωσε “παρούσα”, ξεφεύγοντας από την κοινή γραμμή του κόμματος.

Το πολιτικό κόστος της απόφασής του ανέλαβε ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς λίγα λεπτά μετά την διαγραφή του δήλωσε ότι “χαρακτηρίζει επιβεβλημένο από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί”.

Kαι αιτιολόγησε την σημαντική του απόφαση, λέγοντας ότι “αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει “ναι”αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο”.

Εξήγησε όμως επίσης και ότι “δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει “όχι” διότι τυχόν πλειοψηφία του “όχι” θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα”.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κουτσούκος δήλωσε: “Ψήφισα με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα ο κ. Βενιζέλος είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την ψήφιση των μέτρων. Δεν ήρθα στο ΠΑΣΟΚ όταν μοιράζονταν καρέκλες”.

Από το μέτωπο της γαλάζιας παράταξης, εκτός της ΚΟ βρέθηκε ο Γιώργος Κασαπίδης από το νομό Κοζάνης που δήλωσε “παρών”.

Διαβάστε τι προηγήθηκε στην Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης για την ψηφοφορία του “Μνημονίου 3”. Το παρασκήνιο, δηλώσεις, απίστευτη ένταση και τελικά η κρίσιμη ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα