Οι νέες ισορροπίες στην Κουμουνδούρου

Οι νέες ισορροπίες στην Κουμουνδούρου

"Ταμείο" κάνουν από σήμερα τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μαξίμου για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου. Το 93,54% που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας και η νέα Κ.Ε αποτελούν το πρώτο βήμα για τον ανασχηματισμό του κόμματος. Θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

«Τονωτική ένεση» αποτέλεσε τόσο για το κόμμα όσο και για την κυβέρνηση η πανηγυρική και απόλυτη επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας το πολιτικό κεφάλαιο που έχει ανοίξει στο χώρο της Αριστεράς.

Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κυβέρνηση θα είναι διαφορετική και αναμένεται να αποτυπωθεί και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν με βάση την νέα Κεντρική Επιτροπή.

Κομβικό ρόλο θα παίξουν τα στελέχη που θα έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στο εκλογικό κομματικό σώμα, αλλά και ο βαθμός εκπροσώπησης των τάσεων (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010, «53+»).

Κατά πολλούς στο 4ημερο στο Tae Kwon Do και με βάση την κριτική που ακούστηκε αναδείχθηκε η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος προκειμένου να αποσυνδεθεί με το μνημόνιο, η «γείωση» με την κοινωνία, η καλύτερη επικοινωνία κόμματος – κυβέρνησης, η ουσιαστικότερη λειτουργία των οργάνων του κόμματος, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει τελικά το άνοιγμα στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στη Ελλάδα.

Η εποχή των διαφορετικών ψηφοδελτίων και των πολλών τροπολογιών που καταψηφίζονταν φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν για το κόμμα της Κουμουνδούρου. Διαφωνίες υπήρξαν, εντάσεις καταγράφηκαν, όμως τα εσωτερικά αλληλοκαρφώματα περιορίστηκαν στο επίπεδο των πολιτικών διαφωνιών που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν. Άλλο δείγμα του διαφορετικού κλίματος είναι ότι τα κείμενα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν χωρίς προβλήματα και συναινετικά.  Ακόμα και στην περίπτωση των δυο κορυφαίων υπουργών Τσακαλώτου – Σκουρλέτη πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν πως ο υπουργός των Οικονομικών πλησίασε τον υπουργό Ενέργειας προκειμένου να του διευκρινίσει πως  οι αναφορές του δεν τον αφορούσαν προσωπικά.

Σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη έβαλαν υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή με τις ποσοστώσεις και τη νέα αριθμητική των 151 να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης και Παναγιώτης Κουρουμπλής προτίμησαν, όπως και στο Συνέδριο του 2013, να απέχουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα της νέας Κεντρικής Επιτροπής δείχνουν το Νίκο Φίλη να κεφαλαιοποιεί τη διαμάχη που έχει ξεκινήσει με την εκκλησία, καθώς χειροκροτήθηκε, αλλά και υποστηρίχτηκε από πολλούς συντρόφους του μέσα στο Συνέδριο. Ενισχυμένος και ο Πάνος Σκουρλέτης σε σχέση με το Συνέδριο του 2013 που κέρδισε πολλές θετικές δηλώσεις σχετικά με την πολιτική που ακολούθησε στη ΔΕΗ. Σημαντική η καταγραφή για το δίδυμο του υπουργείου Υγείας μέσα στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής. Δυνάμεις διατήρησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, ενώ από τη πρώτη θέση έπεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως η Ρένα Δούρου παρά το ότι απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή και τα τηλεοπτικά «παράθυρα», πέτυχε να βρεθεί για δεύτερη φορά μετά το 2013 στην πρώτη δεκάδα ως η μόνη γυναίκα και ως το μόνο μη κυβερνητικό πρόσωπο, αυξάνοντας σημαντικά το πολιτικό της κεφάλαιο στο κόμμα και όχι μόνο.

Ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο, ενώ αν προέρχεται από το υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να επισπεύσει τις διαδικασίες του ανασχηματισμού. Η συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί ή το Σαββατοκύριακο που έρχεται ή στις 29 – 30 Οκτωβρίου.

«Καμπανάκι»  από τους «53+»

Αν και η κίνηση των «53+» δεν εμφανίστηκε με μια συγκεκριμένη γραμμή στο Συνέδριο εντούτοις φαίνεται να εμφανίστηκε πιο συμπαγής στην ψηφοφορία για την Κ.Ε και υπερασπίστηκε τις βασικές γραμμές της που είχε αποτυπώσει και στο κείμενο των 11 σημείων το οποίο είχε κοινοποιηθεί αρκετούς μήνες πριν.

3 διαφορετικές τροπολογίες, κατέθεσαν οι «53+» σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον τους.  Όλες ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

1. Για το προσφυγικό ζητούσαν διασφάλιση  και αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων δικαίου, πρόληψη και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά και αποσυμφόρηση των νησιών στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας.

2. Σε σχέση με το μνημόνιο ζητήθηκε να περιλαμβάνεται η βασική αρχή των «53+», πως το «μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας».

3. Όσον αφορά την Ε.Ε  θα γίνεται σαφές στην Πολιτική Απόφαση πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προκάλεσε «ρωγμές» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα με τις μάχες που δόθηκαν κατά της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Από τους «53+» προκύπτει ότι υπήρξε ένα δεύτερο κείμενο Πολιτικής Απόφασης το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό και μέσα σε αυτό δεν υπάρχει, πλέον, μετά από παρέμβασή τους, καμία αναφορά για πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Η παρέμβαση Τσίπρα

Σχετικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την αλλαγή στο καταστατικό, ώστε οι βουλευτές (εκτός από τους υπουργούς και τα διορισμένα στελέχη) να μην ενταχθούν στο όριο του 25% που ισχύει  για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται πως υπήρξε δυσαρέσκεια από μερίδα των Συνέδρων.

Κύκλοι των «53+» εξηγούσαν στο NEWS 247 πως η μεσολάβηση του πρωθυπουργού και η πρωτοβουλία του να ανέβει στο βήμα δεν ήταν η καλύτερη επιλογή χαρακτηρίζοντας την «αδικαιολόγητη» και προκαλώντας στιγμιαίες εντάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα