Οι τέσσερις άξονες της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Joint Statements between the prime minister of Greece, Alexis Tsipras and the President of the United States, Barack Obama at Maximos Mansion, in Athens, Greece on Nov. 15, 2016. /   ,      , ,  , , 15 , 2016
Joint Statements between the prime minister of Greece, Alexis Tsipras and the President of the United States, Barack Obama at Maximos Mansion, in Athens, Greece on Nov. 15, 2016. / , , , , , 15 , 2016 SOOC

Τις βασικές συνέργειες που χαρακτηρίζουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος ανήμερα της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα έναν από τους πιο σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ

Τι βασικές συνεργασίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα στην χώρα μας, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για μια ισχυρή και διαρκή συνεργασία που βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση των δύο χωρών για προάσπιση των βασικών δημοκρατικών αξιών, που αποτελούν το θεμέλιο της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη.

"Εκτιμούμε την Ελλάδα ως ένα δημοκρατικό και σταθερό μέλος της ευρω-ατλαντικής οικογένειας, ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση με την υποστήριξη των προσπαθειών να μπει η ελληνική οικονομία σε μια πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αναγνωρίζουν και επαινούν την ελληνική κυβέρνηση και το λαό για τη γενναιόδωρη ανταπόκρισή τους στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ενίσχυση αυτής της ανταπόκρισης μέσα από την υποστήριξή μας προς τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθούν οι τέσσερις άξονες της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οικονομικές και Εμπορικές συνεργασίες

Καθώς η Ελλάδα κινείται προς την ανάκαμψη της οικονομίας της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν πολιτικές για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Για να προωθήσουν αυτούς τους στόχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας μέσω του Διαδριατικού και του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού, οι οποίοι μειώνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου παρέχει επίσης νέα ελπίδα και ευκαιρία για σταθερότητα και ευημερία. Προκειμένου να διευρύνει τις οικονομικές ευκαιρίες η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Επιχειρηματικό Φόρουμ του Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και το Hellenic Initiative για στήριξη και κατάρτιση των Ελλήνων επιχειρηματιών. Από το 2013, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρνουν Έλληνες επιχειρηματίες και δημιουργούς στο φεστιβάλ καινοτομίας South by Southwest (SXSW) στο Ώστιν του Τέξας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε πιθανούς επενδυτές. Έξι από τους συμμετέχοντες συγκέντρωσαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων τους. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν επίσης στο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικότητας τον Ιούνη του 2016. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν τόσο σε Έλληνες όσο και σε Αμερικανούς πολίτες πολλές ευκαιρίες για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Συνεργασίες στον τομέα της Ασφαλείας

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIL). Ως μακροχρόνιοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ελλάδα παραμένουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους για ενίσχυση της ασφάλειας στη περιοχή και προώθηση αμυντικής συνεργασίας. ΟΙ ΗΠΑ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, που απαιτεί διαρκείς σχέσεις μεταξύ των ηγεσιών του ελληνικού και του αμερικανικού στρατού. Επίσης στην Ελλάδα βρίσκεται η σημαντική στρατιωτική βάση της Σούδας που υποστηρίζει τους περιφερειακούς στόχους των ΗΠΑ και του NATO. Η αποδεδειγμένη συνέπεια της Ελλάδας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ με την επένδυση του 2% του ΑΕΠ της χώρα σε αμυντικές δαπάνες καθώς και το ιστορικό της συνεργασίας με τις ΗΠΑ την καθιστούν έναν από τους πιο σταθερούς μας συμμάχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν επίσης αυξημένη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την επιβολή του νόμου για τον εντοπισμό και την αποτροπή διεθνών εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών, μέσω της εφαρμογής ενός ασφαλούς προγράμματος που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο τους μετανάστες, αιτούντες άσυλο, ή πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα στις βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ. Έχουμε αναλάβει αυτές τις προσπάθειες για την αύξηση της αμοιβαίας ασφάλειας των δύο χωρών μας.

Εταίροι σε Εκπαίδευση, Επιστήμη και Καινοτομία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν πολλές υποτροφίες και ανταλλαγές στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρόγραμμα Fulbright είναι το παλαιότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο παλαιότερο σε όλο τον κόσμο. Παρέχει σε Έλληνες πολίτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε Αμερικανούς φοιτητές και επιστήμονες να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Έχουμε εργαστεί μαζί για να επεκτείνει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες ανταλλαγής για τους Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε προγράμματα που φέρνουν οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ για τη μετανάστευση προς την Ελλάδα. Το 2018, το πρόγραμμα Fulbright θα συμπληρώσει 70 χρόνια ανταλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα προσφέρει $ 300.000 σε επιχορηγήσεις στο Αμερικανικό Κολέγιο στην Ελλάδα για τη στήριξη του Κέντρου Εικονικού Εμπορίου, που θα λειτουργήσει ως αίθουσα διδασκαλίας και εργαστήριο αναπαράγοντας τον πραγματικό κόσμο των εμπορικών συναλλαγών. Το έργο αυτό θα παρέχει εκπαιδευτικό εργαλείο αιχμής για τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και τους επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Συνεργάτες στην Ανθρωπιστική Ανταπόκριση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει συνεισφέρει πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διεθνών οργανισμών. Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανταλλαγή εμπειριών μετεγκατάστασης και ενσωμάτωσης προσφύγων μέσα από διάφορα φόρουμ.

Παράλληλα, έντεκα εταιρίες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν υπηρεσίες σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 725.000 δολάρια για υποτροφίες σε 200 ​​μετανάστες και πρόσφυγες φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα σε συνεργαζόμενα με τις ΗΠΑ πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τέλος, το 2017 θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα ένα αμερικανικό πρόγραμμα επιμόρφωσης για την μετεγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επωφελούνται από την αμερικανική εμπειρία στα εν λόγω ζητήματα.

Φωτό: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network