Οι βουλευτές 'παρακολουθούν' τον κόφτη

Οι βουλευτές 'παρακολουθούν' τον κόφτη

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως αντιδρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και για ποιόν λόγο ζητούν να συναντήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Μέσα στα δυο χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία οι βουλευτές του κόμματος κλήθηκαν πολλές φορές να σηκώσουν στην πλάτη του το «βαρύ φορτίο» της διαπραγμάτευσης με τα δύσκολα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενιαία και συμπαγής», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και είναι γεγονός πως το Μαξίμου δεν ανησυχεί και ούτε έχει μέχρι στιγμής σημάδια διαφοροποιήσεων στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Είναι γεγονός, ωστόσο, σε συνομιλίες που είχε το NEWS 247 με μια σειρά από βουλευτές, πως η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό κυρίως για το τι θα περιλαμβάνει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έτσι ώστε με την επιστροφή του από το Eurogroup (μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες) να έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης.

Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν τη λύση που έχει βρει η κυβέρνηση «αναγκαίο κακό» προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει και να μπορέσει απρόσκοπτα η κυβέρνηση να προχωρήσει στα ζητήματα της καθημερινότητας και στο παράλληλο πρόγραμμα που αποτέλεσε και αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αρκετά είναι τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που εμφανίζονται διχασμένα ως προς τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ο  κόφτης που θα επεκταθεί για ένα χρόνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αντί για την μείωση του αφορολόγητου θα ήταν προτιμότερο να μπει «ψαλίδι» στις υψηλότερες συντάξεις, ενώ αρκετοί ανησυχούν και τονίζουν πως η μείωση των συντάξεων είναι μια από τις τελευταίες «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να χάσει η κυβέρνηση, βλέποντας και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις περιφέρειές τους.

«Το μνημόνιο καταπίνει τα πάντα» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο NEWS 247.

Είναι ξεκάθαρο πως οι κυβερνητικοί βουλευτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή αυτά τα μέτρα και τηρώντας στάση αναμονής περιμένουν απλώς να δουν με ποιον τρόπο θα γίνει η περιγραφή τους μέσα στον κόφτη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η ερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι διαμαρτύρονται σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και ζητούν αλλαγές στον ορισμό των ζωνών για περιοχές, που όπως υποστηρίζουν, αν και ορεινές χαρακτηρίστηκαν πεδινές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να λαμβάνουν μικρό επίδομα θέρμανσης.

Είναι γεγονός, πάντως πως μέχρι στιγμής οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν εμφανιστεί ως «κοινό σώμα» στις ψηφοφορίες που έχει χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θεωρούν πως θα υπάρξει οποιοδήποτε «ατύχημα» εκτιμώντας δικαιολογημένη την κινητικότητα και το «άγχος» που έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η παράταση της αξιολόγησης.

Επιχείρηση συσπείρωσης

Ο απολογισμός του έργου του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάλυση του προγράμματος από εδώ και πέρα, αλλά και η «μάχη» κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής θα είναι τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος για τα δυο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου στις 4 ή 5 Φεβρουάριου, πιθανότατα στο γήπεδο του TAE KWON DO. Τις περιοδείες τους στην περιφέρεια έχουν ξεκινήσει ήδη οι υπουργοί της κυβέρνησης και αναμένεται η παρουσία τους να ενταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος με τον πρωθυπουργό να μην αποκλείει την επαναφορά της κυβερνητικής επιτροπής. Σε αυτή θα συμμετέχουν και υπουργοί που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ οπότε θα υπάρξει μια διεύρυνση της βάσης των αποφάσεων.

SHARE: