Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα απαγορεύσουμε τα πλαστικά μίας χρήσης στην Ελλάδα από το 2021

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Θα απαγορεύσουμε τα πλαστικά μίας χρήσης στην Ελλάδα από το 2021
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα το 2020. Η αναφορά στο Μάτι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκαλέσει τον επόμενο χρόνο σύνοδο ηγετών στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή και να έχει παρουσιάσει Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Προανήγγειλε μάλιστα δύο σημεία της Εθνικής Στρατηγικής λέγοντας: “Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021”.

Ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε όμως και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκτός από το παρόν και το μέλλον και στο παρελθόν, στην ιστορία μας, δίνοντας έμφαση στην προστασία και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός θα είναι και ο στοχος της Συνόδου που θα συγκληθεί του χρόνου στην Αθήνα, δηλαδή οι ηγέτες να υιοθετήσουν μία κοινή δήλωση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό εξάλλου είναι και το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Εξωτερικών στη βάση των εισηγήσεων του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, για συντονισμένες δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα, για την οποία ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό.

Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, και είναι μια από τις εννέα Εμβληματικές Προτάσεις που συζητούνται στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.

«Η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των δυσμενών κλιματικών συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Όταν τα ελαιόδεντρα καταστρέφονται από βακτήρια και την μύγα ελιάς δεν είναι μόνο οικονομική καταστροφή.

Επηρεάζει τη ζωή των τοπικών κοινοτήτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελεί απειλή για τη μοναδική άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά” ανέφερε επίσης στη σύνοδο του ΟΗΕ ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα  υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050, έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020, παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύει να φτάσει στο 35% έως το 2030.

Αναφέρθηκε όμως και στην περσινή τραγωδία στο Μάτι, συνδέοντας την έτσι με την κλιματική αλλαγή:

“Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. 102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα