Ομοβροντία από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ακρίβεια

Ομοβροντία από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ακρίβεια
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα" όπου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να έχει πρώτο στην ατζέντα το θέμα των ανατιμήσεων φέρνοντας το θέμα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Με την …πραγματικότητα της ενεργειακής ακρίβειας θα απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική φαντασία που εγκαινιάζει ανύπαρκτα έργα στο Ελληνικό. Αυτή την αρχή εφάρμοσε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση με μία ομοβροντία παρεμβάσεων τόσο του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα όσο και των κορυφαίων στελεχών του για τους λόγους που οι τιμές σε ρεύμα, καύσιμα και ενέργεια γενικώς, αποτελούν μαζί με την ακρίβεια το βασικό πρόβλημα των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Μια κεντρική πολιτική παρέμβαση έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του βιβλίου «Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα» από τον Νικόλα Φαραντούρη, δίνοντας το γενικό πολιτικό στίγμα. Δηλαδή τονίζοντας ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησαν στα ύψη τις τιμές της ενέργειας αφορούν τόσο την εμμονή της για ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό της κρατικής παρέμβασης όσο και την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των παρόχων που κερδοσκοπούν δίχως να φορολογούνται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των όσων είπε την προηγούμενη Παρασκευή στην Βουλή στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια, ανέλυσε διεξοδικά το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από την κρατική μηχανή κάθε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να πέσουν οι τιμές του ρεύματος. Αναφέρθηκε στην «ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρίσιμων δημόσιων εταιρειών ενέργειας.Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών» τονίζοντας ότι αυτά είναι « ο δημόσιος βραχίονας που ειδικά σε καιρούς κρίσης πρέπει να παρεμβαίνει, έχει απαξιωθεί πωληθεί ή έχει αφεθεί στην λογική της κερδοσκοπίας».

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην ΔΕΗ τονίζοντας πως όχι απλά δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών αλλά «πρωτοστατεί στο κερδοσκοπικό παιχνίδι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – πρωτοστατεί στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021 που πέρασε όλη την αύξηση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές». Θυμίζουμε ότι στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί η ΔΕΗ επισημαίνοντας τους υπέρογκους μισθούς των στελεχών που διόρισε στην εταιρία η Ν.Δ καθώς και τα μπόνους που εισπράττουν με αυτές τις πρακτικές τους.

Παρέμβαση Αχτσιόγλου στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Λίγο νωρίτερα από την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, πρόκρινε το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας στην αντιπαράθεση που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπη Οικονομικών της Βουλής. Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022» σημειώνοντας πως «ως πολίτες πληρώνουμε τα περισσότερα από οποιουσδήποτε άλλους στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε δια του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Αυτά ενώ – όπως επισήμανε η τομεάρχης οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης – «η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών» και «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η αγοραστική δύναμη των πολιτών στην Ελλάδα βρίσκεται στο 0,84 κατατάσσοντας τη χώρα μας 5η από το τέλος στην ΕΕ». Ανέφερε επίσης πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στην ΕΕ στον πληθωρισμό ενέργειας και ο γενικός δείκτης πληθωρισμού για τον Σεπτέμβρη βρίσκεται στο 12%, πολύ πιο πάνω και σταθερά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο Αλέξης Χαρίτσης για τα καύσιμα

Τέλος ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε τα «είπα-ξείπα» της κυβέρνησης για περεταίρω ενίσχυση των καταναλωτών καυσίμων. Σχολιάζοντας την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των επιδοτήσεων παρότι το είχε υπαινιχθεί ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε: Μόλις την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης όταν στριμώχτηκε από τον κ. Τσίπρα για τις εκρηκτικές αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, έσπευσε να προαναγγείλει επαναφορά της επιδότησης, υποσχόμενος πτώση της τιμής που έχει ξεπεράσει πλέον αυτή της βενζίνης.Σήμερα ο εκπρόσωπός του κ. Οικονόμου σχεδόν απέρριψε το ενδεχόμενο επιδότησης του diesel κίνησης, αδειάζοντας τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». Επισήμανε ότι «το κυβερνητικό αλαλούμ δεν έχει τέλος. Δεν φτάνει που απορρίπτει τα απολύτως αναγκαία μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με τις παλινωδίες και την εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια σύγχυση και οδηγεί σε πρωτοφανή απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα