Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Φύγετε για να ανασάνει ο τόπος

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Φύγετε για να ανασάνει ο τόπος
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Πολιτική που συνδυάζει Λουδοβίκο και Θάτσερ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι χρησιμοποιεί την ακρίβεια για να γεμίζει τα κρατικά ταμεία.

“Προκηρύξτε εκλογές”. Με τον τρόπο αυτό απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Βουλή κλείνοντας την επίκαιρη ερώτησή του για την ακρίβεια. Τόνισε προς τον πρωθυπουργό πως «πρέπει να φύγετε το συντομότερο γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει».

Προκάλεσε τον πρωθυπουργό λέγοντας “τι φοβάστε κ. Μητσοτάκη; Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος” σημειώνοντας ότι “η προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακο. Μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία και όχι την αισχροκέρδεια. Τόνισε επίσης πως «ακραία και αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων”.

Νωρίτερα αναφέρθηκε σε ακρίβεια και φτωχοποίηση τονίζοντας πως αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες την οποία δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όχι μόνον δεν είστε εγγυητής σταθερότητας αλλά είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή» ακολουθώντας μια πολιτική που «δίνει πολλά σε λίγους και λεηλατεί την κοινωνική βάση»

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν έχει αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια. Όπως είπε «η ζωή των πολιτών να επιδεινώνεται, το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται» τονίζοντας πως «όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της σταθερότητας». Σημείωσε ότι «οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία» αφού «η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της Ε.Ε που το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 έως το 2019».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ενεργειακή ακρίβεια. Σημείωσε ότι σε όλη την Ευρώπη«οι ηγεσίες προοδευτικές και συντηρητικές έψαξαν για λύσεις αψηφώντας και δικαιολογίες. Εσείς δεν φυγομαχήσατε απλά αλλά βρήκατε ευκαιρία να εφαρμόσετε την δική σας πολιτική ιδιωτικοποιώντας την ΔΕΗ». Τόνισε ότι για την ακρίβεια στην ενέργεια «δεν φταίει η αρνητική συγκυρία» αλλά «φταίει το ότι η Ελλάδα έχει έχει πρωθυπουργό 2 σε ένα. Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ».

Επισήμανε πως «ο ενεργειακός πληθωρισμός διαμορφώθηκε 23 μονάδες περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και «η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή ενέργεια πρό φόρων». Σημείωσε πως «οι Έλληνες χρειάζονται δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι κάτω από ένας» αφού η «έννοια σας δεν είναι η σταθερότητα αλλά η σταθερά υψηλη κερδοφορία των funds και των καρτέλ». Τόνισε πως «χρίσατε την ΔΕΗ σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας» προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την φορολογία των υπερκερδών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ωπς «μας λέγατε επί μήνες ότι η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της» και «καταργήσατε την ρήτρα προσαρμογής προσχηματικά αφού αυξήσατε έως και 57% έως το μήνα Σεπτέμβρη. Δεν τα λέω εγώ αυτά τα λέει η ΡΑΕ». Πρόσθεσε ότι «η γεναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων ευνοεί ακόμη περισσότερο την κερδοσκοπία». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της υψηλής έμμεσης φορολογίας αυξάνει τα κρατικά έσοδα. Όπως είπε «τα φορολογικά εσοδα από έμμεσους φόρους είναι πάνω 23%» και «αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται ούτε από την ανάπτυξη, ούτε από την κατανάλωση, αλλά επειδή η ακρίβεια σαρώνει».

Ειδική αναφορά έκανε στα καύσιμα σημειώνοντας ότι «φέτος το ντήζελ είναι στο 2,1 και η αμόλυβδη στο 2,30» δηλαδή εξήγησε είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά με Ι.Χ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει ούτε σε αυτό τον τομέα τις εταιρίες παραγωγής αφού «θέλετε να ειστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών», ρωτώντας αν «έχετε δει τους ισολογισμούς των εταιριών πετρελαιοειδών; Πόσα είναι τα υπερκέρδη;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τις διακηρύξεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Τόνισε πως «στην πράξη δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά το καλάθι του εμπαιγμού» αφού «δεν περιλαμβάνει προϊόντα που οι τιμές θα παγώσουν, αλλά προϊόντα που οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». «Για ποιους;» αναρωτήθηκε. «Για τους ανθρώπους τν 700 ευρώ; Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ύστερα». Τόνισε πως «εντοπίζετε την ακρίβεια μόνον στα μακαρόνια Νο 6» κάνοντας «φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι στα κανάλια».

Τέλος άφησε και αιχμές για το ζήτημα του παρακολουθήσεων: «Τα έχετε κρύψει όλα. Τα κουκουλώσαμε. Δεν είναι η χώρα της ομερτά η Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία» σχολίασε.

Δευτερολογία Τσίπρα: “Ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί τη βίλλα του κ. Στάσση”

«Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν… “δεν φταίω εγώ”» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας στο πρωθυπουργικό επιχείρημα περί ευθύνης της πολιτικής της Ρωσίας για την ακρίβεια σημείωσε ότι «το 2021 δεν υπήρχε ο Πούτιν και ο πόλεμος». Πρόσθεσε μάλιστα πως ρωτώντας ρητορικά: «Όταν τον Αύγουστο του 2021 θεσμοθετήσατε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν ο Πούτιν τότε;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για παραπλανητική παρουσίαση στοιχείων λέγοντας πως ενώ οι πολίτες μαστίζονται από την ακρίβεια «υπάρχουν κάποιοι πίνακες που πάμε καλά». Τόνσιε πως «η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» διευκρινίζοντας πως «εμείς μιλάμε με όρους αγοραστικής δύναμης». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη» έτσι «όταν συγκρίνεις την ακρίβεια στην Ελλάδα και στην Γαλλία που ο ελάχιστος μισθός είναι πολλαπλάσιος, δεν μπορείς να βγάζεις συμπεράσματα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι  «παρά τις επιδοτήσεις η Ελλάδα έχει το 3 υψηλότερο οικιακό κόστος στην ενέργεια» σημειώνοντας πως «τα λεφτά δεν τα δίνετε  στον καταναλωτή αλλά στα καρτέλ».

Ο Αλέξης Τσίπρας δαπάνησε μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του αναφερόμενος στην ΔΕΗ. Ανέλυσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με το δημόσιο να βάζει χρήματα σε αυτή αντί να λάβει αντίτιμο, αφού με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιβαρύνθηκε με 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά ενώ τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά μια και «το χρέος της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια σε 6 μήνες». Τόνισε πως στην ΔΕΗ «όσο ζορίζεται η κοινωνία τα Golden Boys τρώνε με χρυσά κουτάλια». Μνημόνευσε την αμοιβή του διοικητή της ΔΕΗ λέγοντας είναι είναι ετησίως «360.000 ευρώ, ένα 1000αρικο την ημέρα» ενώ «ο κ.Στάσσης και τα υπόλοιπα στελέχη πήραν μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας 16 εκατομμυρίων Ευρώ». «Ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί την βίλλα του κ.Στάσση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απαντώντας στο σχόλιο ότι αυτό είναι λαϊκισμός προειδοποίησε πως «όταν κάποια στιγμή θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη θα τα δούμε αυτά. Αν είμαστε λαϊκιστές ή δεν είμαστε λαϊκιστές. Γιατί εκποιείτε δημόσιο πλούτο».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για μείωση ειδικών φόρων. Αναφερόμενος στο που θα βρεθούν τα 5 δις απαιτούνται σημείωσε ότι «πρέπει να φορολογήσουμε αυτούς που έχουν αυτά τα υπερκέρδη τα αστρονομικά». Εξήγησε πως «η δική μας αντίληψη βασίζεται στην στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».  Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατρέχουμε αυτή την περίοδο της κατάρρευσης. Η χώρα αξίζει καλύτερα. Οι πολίτες αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση». 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα