Ώρες αγωνίας για τον Σαμαρά μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου

The greek Prime Minister Antonis Samaras attended the presentation of the Institution for Growth in Greece, at the Ministry of Development, in Athens, Dec. 22, 2014 /          ,   ,  , 22 , 2014
The greek Prime Minister Antonis Samaras attended the presentation of the Institution for Growth in Greece, at the Ministry of Development, in Athens, Dec. 22, 2014 / , , , 22 , 2014 NICK PALEOLOGOS / SOOC

Η εσωκομματική μοναξιά του προέδρου της Ν.Δ, ο οποίος θα μιλήσει απόψε το βράδυ πριν την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων, όλο και μεγαλώνει. Γαλάζια στελέχη υιοθετούν τη γραμμή της εθνικά υπεύθυνης στήριξης στην κυβέρνηση, ενώ μόλις φανεί που γέρνει η πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων, οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι ραγδαίες

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά απόψε αργά το βράδυ, πριν την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όχι μόνο γιατί θα είναι η πρώτη σύγκρουση του αρχηγού πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό πλέον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γιατί θα δώσει το βασικό στίγμα της Ν.Δ απέναντι στη νέα κυβέρνηση, αλλά και όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και κυρίως με το Βερολίνο. Ο κ.Σαμαράς άλλωστε μετρά με αγωνία τις ώρες μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθούν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ενδεχόμενο κλείσιμο συμφωνίας θα σημάνει την οριστική κατάρρευση της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης και τα λιμνάζοντα εσωκομματικά ύδατα θα ταραχθούν από ξαφνική θύελλα, καθώς οι ζυμώσεις αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιταχυνθούν. Αλλά και σε περίπτωση οριστικής ρήξης, ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν μπορεί να είναι καθόλου σίγουρος ότι δε θα αμφισβητηθεί. Εξάλλου στις αρχές Μαρτίου αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές και εάν τα ευρήματα επιβεβαιώσουν τους φόβους πολλών γαλάζιων περί... εξαϋλωσης της Ν.Δ α λα ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Τη λογική της αριστερής παρένθεσης έχουν απορρίψει εν τω μεταξύ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ, όπως ο νέος πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε χθες, απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη σε μετριοπαθή γραμμή στήριξης της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας δούμε ως αριστερή παρένθεση, διότι αν συμβεί αυτό, θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει η διαπραγμάτευση και αυτό κανείς δεν το θέλει. Κύριε Βαρουφάκη, πηγαίνετε στο Eurogroup έχοντας τη στήριξη όλου του Κοινοβουλίου και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διαπραγμάτευση”, είπε στον υπουργό Οικονομικών.

Αλλά και ο βουλευτής Β' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ θα στηρίξει μία στροφή της κυβέρνησης στο ρεαλισμό. “Ας χρησιμοποιήσετε την εκλογική σας νίκη για να πετύχετε κάτι καλύτερο με τους εταίρους μας. Και μην μας οδηγήσετε μέσα από μια ακραία ρητορική, μια λαϊκίστικη προσέγγιση και μια «ευγενή τύφλωση» σε μια οικονομική και εθνική ήττα”, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Επισήμως πάντως χθες δεν υπήρξε κάποια απάντηση ή σχόλιο από πλευράς της Ν.Δ όσον αφορά στις πληροφορίες ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν κατά τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα εκτίμησε ότι θα ήταν καλό η Ν.Δ να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης και ο κ.Σαμαράς να πιέσει για την αποδοχή της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

SHARE:

24Media Network