Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απέλυσε εν πτήσει τον πατέρα του Ιάσωνα Φωτήλα

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απέλυσε εν πτήσει τον πατέρα του Ιάσωνα Φωτήλα

Ο Ασημάκης Φωτήλας μπαίνει ως υφυπουργός Εξωτερικών στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες. Όταν πατά το πόδι του στην Αθήνα, είναι απλώς, βουλευτής

Ο Ασημάκης Φωτήλας (1932-1997) εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1961 με το Πανδημοκρατικόν Αγροτικόν Μέτωπον Ελλάδος, ενώ το 1963 προσχώρησε στην Ένωση Κέντρου.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές του 1977. Διορίστηκε ευρωβουλευτής του κόμματος την πρωτοχρονιά του 1981 και αμέσως μετά τις πρώτες Ευρωεκλογές, αντικαταστάθηκε ως ευρωβουλευτής από το Μανώλη Πονηρίδη.

Έπειτα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 1981, έγινε Υφυπουργός Εξωτερικών.

Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να υποβάλει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μια περιγραφή της σχέσης Ελλάδας - ΕΟΚ. Εξαιτίας ανάληψης δικής του πρωτοβουλίας, αναφορικά με την Πολωνία, απολύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις αρχές του 1982 και μάλιστα όταν ήταν... εν πτήσει.

Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεν βρήκε να τον περιμένει το υπουργικό του αυτοκίνητο, και τότε κατάλαβε ότι είχε απολυθεί από υφυπουργός.

Κανείς δεν φεύγει από τη "γραμμή"

Επρόκειτο για την πιο "ηχηρή" και εντυπωσιακή αποπομπή της "κυβέρνησης της Αλλαγής" που δεν συγχωρούσε καμία απόκλιση από τη "γραμμή". Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, "ο Ασημάκης Φωτήλας έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης". Τι είχε κάνει; Είχε παραβιάσει την εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου αποδεχόμενος το καταδικαστικό κείμενο της ΕΟΚ για την Πολωνία, και "καρατομήθηκε" με συνοπτικές διαδικασίες στις 3 Ιανουαρίου του 1982 όταν επέστρεφε από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η ΕΟΚ είχε εκδώσει απόφαση με αντισοβιετικές αιχμές προς την κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, την οποία προσυπέγραψε ο Α. Φωτήλας εκ μέρους της χώρας μας, την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας έπαιζε το "φιλοκομμουνιστικό" του χαρτί, τηρώντας μια ουδετερότητα προς τον Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι.

Ο Παπανδρέου άλλωστε ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που "έσπασε" τη διεθνή απομόνωση του Γιαρουζέλσκι, όταν επισκέφθηκε επίσημα τη Βαρσοβία το 1984, κάνοντας έξω φρενών τις ΗΠΑ.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απέλυσε εν πτήσει τον πατέρα του Ιάσωνα Φωτήλα
EUROKINISSI

Στον υπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο Α. Παπανδρέου είπε απλώς στο τηλέφωνο, να δει το βραδινό δελτίο ειδήσεων, γιατί θα έπαιζε μια είδηση που... τον ενδιέφερε.

Εν συνεχεία, από τις 5 Ιουλίου 1982 ως τις 28 Ιουνίου 1984 ο Ασημάκης Φωτήλας διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας.

Αργότερα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές του 1985, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, όπως έπραξε και ο γιος του Ιάσωνας, τριανταδύο χρόνια μετά.

Για την ιστορία, ο Ασημάκης Φωτήλας εθεωρείτο στενός συνεργάτης του Ανδρέα, ενώ είχε "θυσιάσει" βέβαιη επανεκλογή του στη Βουλή (Ν. Αχαΐας) στις εκλογές του 1964 με την Ε.Κ., "παραχωρώντας" τη στον Ανδρέα Παπανδρέου που τότε, έθετε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

Ο Ασημάκης Φωτήλας είχε παντρευτεί το 1962, με κουμπάρο τον Γεώργιο Παπανδρέου, ­την Αλίκη Κακούρη και είχε τέσσερα παιδιά, τον Αριστοτέλη, τον Ιάσονα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, την Έστα και τη Βάλια.

Θυμίζουμε πως ο Ιάσωνας Φωτήλας είχε διαγραφεί τον Οκτώβρη του 2016 από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μετά από προτάσεις του για συμπόρευση του κόμματος με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. "Εγώ είμαι ανοικτός σε μια τέτοια προοπτική, με δεδομένη την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη", δήλωνε ο ίδιος τότε, διαψεύδοντας ωστόσο πως υπήρχε τον καιρό εκείνο συμφωνία για δική του ένταξη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τελικά, λίγους μήνες μετά, το φλερτ έγινε "γάμος", με τον Ι. Φωτήλα να μπαίνει στη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ντοκουμέντο: Το πάρτι με Γιαννόπουλο, στρίπερ και πολιτικούς στα Σόδομα το '93

SHARE:

24Media Network