"Παγώνει" η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Το κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Το κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης EUROKINISSI

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με τροπολογία του αναστέλλει το άρθρο νόμου το οποίο αφορά αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης».

Αλλαγή πλεύσης συνεχίζει να φέρνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά αναστέλλοντας την ισχύ του νόμου που αφορά στην υποχρεωτικότητα στην υπαγωγή της διαμεσολάβησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σήμερα κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2013/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου, τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019 η έναρξη ισχύος του άρθρου 182 του ν. 4512/2018, το οποίο αφορά αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης».

Μάλιστα επισημαίνεται πως «η αναστολή αυτή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου». Θέση την οποία δεν είχε ενστερνιστεί ο τέως υπουργός Στ. Κοντονής, υποστηρίζοντας πως θα συνέχιζε τη νομοθέτηση παρά τη γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, « η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE: