Παιχνίδια τακτικής από τους δανειστές, βλέπει η Αθήνα

Παιχνίδια τακτικής από τους δανειστές, βλέπει η Αθήνα

Να κλείσει τις εκκρεμότητες είναι η σημερινή αποστολή του Ελληνικού τεχνικού κλιμακίου στο Brussels Group, με την εβδομάδα «φωτιά» για την Ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει

Με ανοιχτά τα θέματα του ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το ασφαλιστικό το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται στον «τελευταίο» αγώνα δρόμου που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 5η Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει, μετά τη χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρει:

- ΦΠΑ

H απόσταση παραμένει, όμως φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση στο ελληνικό μοντέλο 7% - 14% - 22%

- Δημοσιονομικό κενό

Στα 2 δισ. ευρώ το υπολογίζει η πλευρά των δανειστών, κάτω από το 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση.

- Ασφαλιστικό

Βασική επιδίωξη είναι να μην θιγούν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με τους εταίρους να επιμένουν στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

- Εργασιακό

Φαίνεται να έχει υποχωρήσει, ως ένα βαθμό, η πίεση που ασκείται σε αυτό το πεδίο από τα Brussels Group.

Αν και σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, επιλέγουν να μην δώσουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς και να κάνουν εκτιμήσεις,  συγκρατημένη αισιοδοξία κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπενθυμίζοντας απλώς, πως έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση, η οποία διευκρινίζουν πως δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως το καλό σενάριο θα ήταν μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει δημιουργηθεί η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά επιλέγουν να μην βάζουν καταληκτικές ημερομηνίες, καθώς δεν γνωρίζουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες.

Μεγάλο ερωτηματικό, άλλωστε εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του ΔΝΤ. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν πως εφόσον η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων προχωρήσει και η Ουάσιγκτον εμφανιστεί πιο ευέλικτη η Ελληνική πλευρά δεν θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου.

Παρ΄όλα αυτά δηλώσεις, όπως του απερχόμενου επικεφαλής Οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολίβιε Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε πως τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα δεν αρκούν για να δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα, θέτοντας και ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο, έρχεται να προβληματίσει για άλλη μια φορά την Ελληνική πλευρά.

Στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στο τραπέζι μπήκε και η επόμενη ημέρα από την επίτευξη της συμφωνίας, που έχει να κάνει με το τι θέλει η Αθήνα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή το χρηματοδοτικό, η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς και το θέμα του χρέους το οποίο μπαίνει στο τραπέζι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως όσο οι μέρες πλησιάζουν το «σκληρό πόκερ» με τους δανειστές αναμένεται να ενταθεί, με τους εταίρους να ζητούν συνεχώς περισσότερα. Για αυτό το λόγο κυβερνητικές πηγές δεν φάνηκαν χθες το βράδυ να είναι απογοητευμένες από τις απαιτήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Από τη μια τόνιζαν πως έχει γεφυρωθεί το μεγάλο χάσμα που υπήρχε τον τελευταίο 1,5 μήνα, από την άλλη έβλεπαν για άλλη μια φορά ένα παιχνίδι τακτικής της τελευταίας στιγμής από Κομισιόν και ΔΝΤ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network