Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται και τρίτο πακέτο βοήθειας

Παπαδήμος: Δεν αποκλείεται και τρίτο πακέτο βοήθειας

Διαβάστε αναλυτικά τις αποκλειστικές δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου στην ιταλική εφημερίδα "Il sole 24ore". Τι εκτιμά ότι θα γίνει στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες

"Ακόμα και οι ήχοι από τις κόρνες, αλλά και το συχνό μποτιλιάρισμα στους αθηναϊκούς δρόμους, δεν είναι ικανά να επισκιάσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Αθήνα. Κρίση, απογοήτευση και απόγνωση. Η ανεργία που μαστίζει το 20% του ελληνικού πληθυσμού διώχνει τους νέους στο εξωτερικό. Πλέον ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Αθήνα του Αριστοτέλη και του Περικλή, αλλά και αυτή του Παπανδρέου και του Καραμανλή είναι... χαμένη υπόθεση".

Με αυτά τα λόγια, η εφημερίδα "Il sole 24ore" προλογίζει την αποκλειστική συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου , η οποία δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική έκδοση σήμερα Παρασκευή, με τον συντάκτη να κάνει εκτενή αναφορά στις εικόνες χάους που προβάλλονται σε διεθνή μέσα από τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας κάθε τόσο, αλλά και από το ρευστό πλέον πολιτικό σκηνικό.

Η Ελλάδα αποτελεί το χαμένο στοίχημα της ευρωζώνης; Μπορεί και όχι.

Στην ερώτηση πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει, αλλά και δεν είναι εφικτό να εξέλθει της ευρωζώνης.

Όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι" η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας", χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο", αναφέρει ο κ. Παπαδήμος στη συνέντευξή του.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. "Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015", σημειώνει.

Τονίζει επίσης ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

"Η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτούσε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων", κατέληξε.

SHARE: