Παπαδημούλης: “Ανεπαρκής η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου”

Διαβάζεται σε 2'
Δημήτρης Παπαδημούλης
Δημήτρης Παπαδημούλης EUROKINISSI MATHIEU CUGNOT

Την Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου έθεσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην «Κοινή Συζήτηση για την Αναθεώρηση του ΠΔΠ».

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας, συζητήθηκε τόσο η Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όσο και τη Διευκόλυνση προς την Ουκρανία (Ukraine Facility) και η πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP).

Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Johannes Hahn,και την Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου, ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Mathieu Michel.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής: «Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι εντελώς ανεπαρκής και η ευθύνη βαρύνει το Συμβούλιο, που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο εμπόδιο, ένα μεγάλο φρένο στην πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η αναθεώρηση προβλέπει περικοπές στο HorizonEU, στο EU4Health, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στην Πολιτική Συνοχής. Όσοι επικρίνουν αυτές τις περικοπές και την ίδια ώρα ψηφίζουν αυτή την αναθεώρηση, θυμίζουν τους καθολικούς καλόγερους στο Μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να το φάνε σε εποχές νηστείας.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, παρότι συνιστά μια μικρή βελτίωση σε σχέση με τον υπάρχοντα, είναι σε πραγματικούς όρους -αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό, στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω και από τον προηγούμενο.

Κι όσο για το STEP, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Καμία σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν για αυτόνομο ευρωπαϊκό ταμείο κυριαρχίας: Από τα 10 δισ. που πρότεινε η Κομισιόν πήγαμε στο 1,5 δισ. και από αυτά ούτε ένα ευρώ επιπλέον για το Ταμείο Καινοτομίας, το InvestEU και το Horizon Europe. Απορώ γιατί εξωραΐζετε και υπερψηφίζετε αυτό το πακέτο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα