Παπακωνσταντίνου: Μόνο χρέη έχω, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι. Πώς θα πείσουν για την παραπομπή μου το λαό;

Παπακωνσταντίνου: Μόνο χρέη έχω, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι. Πώς θα πείσουν για την παραπομπή μου το λαό;
Ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Όλα τα κόμματα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους διαφωνίες τους, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των 54 βουλευτών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος. (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ) Eurokinissi

Η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Επίθεση σε Βενιζέλο και Διώτη (Vid)

“Ξαφνικά αλλάξαμε θέμα συζήτησης, ανακαλύφθηκε νέο αδίκημα”, είπε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

“Θα τοποθετηθώ όταν κληθώ”, είπε και προέβη σε κάποιες παρατηρήσεις για το έργο της επιτροπής, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

“Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως οι αρχές της επιτροπής, έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. Επί τόσους μήνες καταγράφονται σε καθημερινή βάση στα μέσα επιλεκτικά στοχευμένες διαρροές. Κατά ένα περίεργο τρόπο όλοι οι μάρτυρες καίνε τον Παπακωνσταντίνου”, είπε και συνέχισε:

“Δεκάδες είναι οι εμφανίσεις μελών της επιτροπής που αναφέρονται στις εξελίξει διαδικασίες, που προδικάζουν πριν υπάρξει πόρισμα.Σήμερα ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Σε αντίθεση με τα μέλη εμένα δε με έχετε ακούσει. εγώ δεν τα λέω στα κανάλια, τα λέω εδώ μέσα”.

“Γιατί επανέρχεται πρόταση που είχε απορριφθεί πριν από 5 μήνες; Ποιες είναι οι σοβαρές ενδείξεις που προέκυψαν; Όλα τα ξέραμε νωρίτερα”, τόνισε.

“Είχα πει τον Οκτώβριο στη Βουλή ότι παραδόθηκε ένα cd και με ένα συνοδευτικό σημείωμα από γάλλο αξιωματούχο που ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα. Η κατηγορία της απιστίας κάποιους δεν τους βόλευε τότε ενώ τώρα τους βολεύει”.

“Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή” τόνισε.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως “χρειαζόταν μυστικότητα όχι εμπιστευτικότητα, αυτό έλεγε το γαλλικό κείμενο””.

“Εν κατακλείδι το έγγραφο των Γάλλων που υποτίθεται πως με καίει, δεν έχει πρωτόκολλο, δεν αναφέρεται σε Έλληνες καταθέτες, HSBC, Ελβετία. Οι γάλλοι μας τόνισαν από την αρχή την ανάγκη για διακριτικότητα και δεν αναφέρεται πουθενά γιατί δεν τους βολεύει”, είπε.

“Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι τα στοιχεία στη λίστα είναι προϊόν υποκλοπής. Δεν περιγράφουν τι δίνουν, δεν το κάνουν επίσημα”.

“Εγώ τα στοιχεία τα έδωσα για φορολογική χρήση”, είπε, απορρίπτοντας τα περί αδικήματος της απιστίας λόγω μη χρήσης στοιχείων.

“Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;”

“Γιατί δε σήκωνε το τηλέφωνο Διώτης να μου πει “προβληματίζομαι για το πως πήρες τα στοιχεία, κανένα χαρτί δεν είχες;”Ή αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα. Λαγκάρντ με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;”

“Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού «πού τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε»”.

“Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που έδωσε τη λίστα για έλεγχο”, σημείωσε, και τόνισε πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στη πλάτη μου.

“Κινήθηκα με μόνο γνώμονα να πιάσουμε τους φοροφυγάδες στη λίστα”, υπογράμμισε, και σημείωσε πως “Στόχος δεν είναι η δικαιοσύνη είναι να βρουν ένα βολικό θύμα. Είμαι για κάποιους το κατάλληλο θύμα. Εγκαλείται αυτός που ζήτησε και έδωσε για έλεγχο τη λίστα, όχι αυτός που την έθαψε”.

“Εγώ δεν έχω προστάτες. Είμαι μόνος μου. Κανένα κόμμα και κανένα κέντρο εξουσίας δεν με στηρίζει”.

“Χάρη σε μένα είναι τώρα ο Τσοχατζόπουλος στα δικαστήρια, θράσος από τον Βενιζέλο να με αναφέρει στην ίδια πρόταση με εκείνον”, είπε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως δεν έχει κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, “δεν είχα πάρε δώσε και για αυτά πρέπει να πείσουν τον λαό”.

“Μόνο χρέη έχω”, είπε, και τόνισε πως την υπόληψή του θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα