Ηλίας Παπαθεοδώρου: Πράσινη νίκη στη Στουτγάρδη, τα οφέλη για τη χώρα μας

Ηλίας Παπαθεοδώρου: Πράσινη νίκη στη Στουτγάρδη, τα οφέλη για τη χώρα μας

O Ηλίας Παπαθεοδώρου, συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαικό Πράσινο Κόμμα γράφει στο News 24/7 για την εδραίωση των Πρασίνων στην Γερμανική πολιτική σκηνή και τα οφέλη για την Ελλάδα.

Στις 14 Μαρτίου το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης έχει εκλογές που, σε επίπεδο κρατιδίου, γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Η Βάδη Βυρτεμβέργη θεωρείτε ένα από τα ισχυρότερα κρατίδια στην Γερμανία. Με πρωτεύουσα στην Στουτγάρδη και πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχει ισχυρή οικονομία που συνδυάζει την καινοτομία, τη βιομηχανία αλλά και τη γεωργία. Στο κρατίδιο έχουν έδρα γνωστές Γερμανικές εταιρείες όπως,  Mercedes, Porsche, Bosch, SAP, Lidl, Stihl, Würth, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μία από αυτές, η Curevac, ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποίησε αγγελιοφόρο RNA για εμβόλια, δηλαδή την τεχνολογία που χρησιμοποιούν σήμερα τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το ΑΕΠ του κρατιδίου το 2019 ήταν πάνω από 524 δισεκατομμύρια Ευρώ, περίπου 15% του Γερμανικού ΑΕΠ και η ανεργία είναι λίγο πάνω από το 4%. Το 1980 στο κρατίδιο ιδρύθηκε το Δυτικογερμανικό σκέλος του Γερμανικού Πράσινου κόμματος. Από τις εκλογές του 2011 το κρατίδιο έχει Πράσινο Πρωθυπουργό.

Οι εκλογές της Βάδης Βυρτεμβέργης έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού θα δώσουν το στίγμα για τις εθνικές Γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Στις εκλογές του του κρατιδίου το 2016 οι Γερμανοί Πράσινοι επικράτησαν με 30,3% με δεύτερο το κεντροδεξιό CDU με 27%. Μεγάλοι χαμένοι ήταν οι σοσιαλιστές του SPD που έπεσαν από 23,1% στο 12,7%. Οι Γερμανοί Πράσινοι σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό CDU αντί των σοσιαλιστών του SPD. Στις φετινές εκλογές οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη επικράτηση των Γερμανών Πρασίνων με περίπου 34%, το μεγαλύτερο ποσοστό τους ποτέ σε οποιοδήποτε κρατίδιο. Στην δεύτερη θέση οι Συντηρητικοί που φαίνεται να κρατάνε τις δυνάμεις τους με 26-27% και η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τρίτη θέση. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σοσιαλιστές 10-11%, στο ακροδεξιό AfD 10-11% και στο Νεοφιλελεύθερο FDP 9-10%. Άρα, το μεγάλο ερώτημα αυτών των εκλογών δεν είναι ο νικητής αλλά η σύνθεση της κυβέρνησης του κρατιδίου. Ο 72χρονος Πράσινος Πρωθυπουργός Winfried Kretschmann θα κυβερνήσει και πάλι με τους Συντηρητικούς ή με νέους συμμάχους;

Η σημασία του αποτελέσματος των εκλογών για τις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές είναι προφανής στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Υπάρχει περίπτωση οι Γερμανοί Πράσινοι να ηγηθούν ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Στις εκλογές του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης το 2011 οι Γερμανοί Πράσινοι είχαν έρθει δεύτεροι με ένα άλμα από το 11,7% του 2006 στο 24,2%. Κυβέρνησαν, παρά την επικράτηση των Συντηρητικών με 39%, συμμαχώντας με τους Σοσιαλιστές. Στις φετινές Γερμανικές εκλογές οι Γερμανοί Πράσινοι είναι έτοιμοι για ένα παρόμοιο άλμα. Από το 8,9% των εκλογών του 2017 οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Οι Συντηρητικοί που αναμένεται να επικρατήσουν με 35% θα αναγκαστούν να συμμαχήσουν για να κυβερνήσουν. Ένα σενάριο είναι να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλιστές ή τους Φιλελεύθερους, ενώ ένα άλλο είναι μια συμμαχία Συντηρητικών και Πρασίνων, όπως έγινε πρόσφατα στην Αυστρία.

Ανεξάρτητα από το τί θα γίνει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το μόνο σίγουρο είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν εδραιωθεί ως η δεύτερη δύναμη στην Γερμανική πολιτική σκηνή σπάζοντας το δίπολο αριστερά-δεξιά. Το θετικό για την Ελλάδα είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν την χώρα μας στο μέλλον. Έχουν υποστηρίξει εμπάργκο πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, έχουν ζητήσει από την Γερμανική Κυβέρνηση να δεχθεί παραπάνω πρόσφυγες από την Ελλάδα και έχουν τεθεί υπέρ της άρσης του φρένου χρέους που έχει η Γερμανία και μίας οικονομικής πολιτικής που θα βοηθήσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Δηλαδή οι προτάσεις τους μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο σε μια πανευρωπαϊκή διαχείριση των κρατικών χρεών με πιθανή μερική διαγραφή τους. Το βράδυ της 14 Μαρτίου θα ξέρουμε το αποτέλεσμα στη Βάδη Βυρτεμβέργη που μπορεί να δώσει και το στίγμα για το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου. Οι Γερμανοί Πράσινοι θα επικρατήσουν, το ερώτημα είναι με ποιόν θα κυβερνήσουν.

*O Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι Συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαικό Πράσινο Κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα