Παππάς: Tη μέρα που βγήκαμε στις αγορές ο ΣΚΑΙ μιλάει για επίδομα σφραγίδας

Παππάς: Tη μέρα που βγήκαμε στις αγορές ο ΣΚΑΙ μιλάει για επίδομα σφραγίδας
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης "Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών - Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις" την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Ν. Παππάς στηλίτευσε την αναπαραγωγή των fake news τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια στην αγορά διαφήμισης. «Όχι» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών διαφημίσεων από καναλάρχες-διαφημιστές. Διαμαρτυρία τεχνικών για απολύσεις στα κανάλια.

Τις αιτιάσεις της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που μίλησαν για απόπειρα χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης από τη κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής διαφήμισης αντέκρουσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς επικαλούμενος την αναπαραγωγή fake news κατά της κυβέρνησης την ημέρα που η ελληνική οικονομία ξαναβγήκε στις αγορές. 

«Ακούμε ότι η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγήσει τα Μέσα όμως ο ΣΚΑΙ σήμερα ποιος το χειραγωγεί και την ημέρα που η χώρα βγαίνει στις αγορές μιλάει για το επίδομα σφραγίδας;» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επικαλούμενος την αναπαραγωγή fake news από σειρά Μέσων Ενημέρωσης για δήθεν “επίδομα σφραγίδας” της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη. «Μήπως τον χειραγωγεί αυτός που του παίρνει 30% επιστροφές και φοβάται ότι δια του νομοσχεδίου θα σταματήσει» πρόσθεσε παραπέμποντας στις γκρίζες ζώνες της τηλεοπτικής διαφήμισης που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο. Υπεραμύνθηκε μάλιστα των διατάξεων για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας της τηλεοπτικής διαφήμισης λέγοντας ότι απαιτείται «ρύθμιση, καθαροί κανόνες και επενδυτικά κίνητρα». 
 

ΕΙΤΗΣΕΕ: αντισυνταγματική και αντικοινοτική η πλατφόρμα διαφήμισης

Είχε προηγηθεί η διαδικασία ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου όπου οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τάχθηκαν κατά της δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την τηλεοπτική διαφήμιση υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα και αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) Π. Κυριακόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο καταστρατηγείται το συνταγματικό δικαίωμα των ελεύθερων συναλλαγών και κατήγγειλε ότι δημιουργείται «κρατικό μονοπώλιο». Αναγνώρισε, όμως, τα προβλήματα διαφάνειας που υπάρχουν στο χώρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων και αντιπρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά τα πρότυπα των αεροπορικών εταιριών. «Η πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι να υπάρξει πλατφόρμα για τις διαφημίσεις αλλά να μην λειτουργεί ως πλειστηριασμός και να θέσει το υπουργείο τους κανόνες και από εκεί και πέρα εμείς ως αγορά να φτιάξουμε το σύστημα και να το ελέγχει το ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος. 

Αντιρρήσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδας, Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Δυστυχώς οι πρόνοιες του νόμου αυτού δεν βοηθούν την αγορά και είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί ή τουλάχιστον αν εφαρμοστεί θα εφαρμοστεί με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, με μεγάλη γραφειοκρατία και με αδυναμία εφαρμογής συγκεκριμένων πραγμάτων» είπε. Αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης – Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΔΕ), Μανόλης Παπαπολύζος, υποστήριξε ότι η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διαφήμισε θα «καταργήσει» ολόκληρο τον κλάδο των agencies δηλαδή της διαμεσολάβησης, της δημιουργίας δικτύων πωλήσεων για τα μέσα και την εκπροσώπησή τους στους πελάτες των διαφημιστών.

Διαμαρτυρία των τεχνικών της τηλεόρασης για τις απολύσεις στα κανάλια

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε αντίθετα ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικής Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Γιώργος Σκεπετζάκης σημειώνοντας ότι «προσδίδει διαφάνεια στην διάθεση του διαφημιστικού χρόνου». «Το καθεστώς των επιστροφών που ισχύει αυτή τη στιγμή, είναι δαιδαλώδες και μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες ως προς τον πραγματικό του στόχο» ανέφερε.  Ο κ. Σκεπετζάκης χαρακτήρισε, όμως, «χαοτική» την κατάσταση στα ιδιωτικά κανάλια ως προς το εργασιακό καθεστώς. «Με πρόσχημα τη μείωση του διαφημιστικού χρόνου, η εργοδοσία αυτή τη στιγμή προχωράει σε περικοπές προσωπικού, αλλά και μισθών» κατήγγειλε και σημείωσε ότι χθες «ξηλώθηκε» ένα ολόκληρο τμήμα από τον σταθμό STAR. «Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα κανάλια, παρ’ ότι στα δελτία ειδήσεων μιλάνε για λουκέτα, για αλλαγές εργασιακών σχέσεων και απολύσεις ανθρώπων» σημείωσε.

ΕΣΡ: Θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη ως προς την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας διαφήμισης γιατί ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί και δεν υπάρχει ούτε ο κώδικας διαχείρισης συστήματος, , που θα ρυθμίζει θέματα διαχείρισης και λειτουργίας. «Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία δεν μπορεί το ΕΣΡ να πιθανολογήσει το πώς θα μπορούσε να ασκήσει το ρόλο του ρυθμιστή» σημείωσε ο κ. Μορώνης. 

Ο κ. Μορώνης διαβεβαίωσε, όμως, ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας μόλις ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι πριν από την υπέρβαση αυτών των εμποδίων δεν μπορεί να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Ο κ. Παππάς δήλωσε εντωμεταξύ θετικός απέναντι σε πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ Νωρίτερα ο ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος και ο ΓΓ της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση Συντακτών και στον ΕΔΟΕΑΠ και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο διαδίκτυο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα