Παρασκευόπουλος: Η αυτοδικία δεν μπορεί να υπάρξει σε πολιτισμένες κοινωνίες

Παρασκευόπουλος: Η αυτοδικία δεν μπορεί να υπάρξει σε πολιτισμένες κοινωνίες
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος eurokinissi

"Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα θα μπορεί να επιτύχει αυτά που θέλει, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

“Έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι τις εκλογές”, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Βρε καλώς τους”, με τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και πως ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, ξεκινούν κινήσεις εν όψει του πολιτικού μέλλοντος. Όπως είπε, πάντως, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές, τέτοιες τοποθετήσεις είναι συγκυριακές και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των συναινέσεων στον δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα τους, προσθέτοντας πως αυτό είναι και το ζητούμενο για την κυβέρνηση. Σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της συναίνεσης, ο βουλευτής είπε πως πρέπει να υπάρχει διάλογος και μία “γενική αναγνώριση των ορίων στα οποία προσκρούουμε”.

“Θα μπορούσαμε να βγούμε από τα μνημόνια και χωρίς το ΔΝΤ”, έκρινε ο κ. Παρασκευόπουλος, υποστηρίζοντας ότι είναι καλό κανείς να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς, έτσι, αποφεύγει πιθανούς εκβιασμούς”, υπογράμμισε  Απαντώντας σχετικά με το αν η έξοδος είναι “καθαρή”, ανέφερε ότι  “ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε, δεν ήμασταν ούτε πριν από τα μνημόνια”, άρα θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.  Σημείωσε ότι μετά την έξοδο θα μπορεί η χώρα να επιτύχει αυτά που θέλει χωρίς να της επιβάλλει κανείς τον τρόπο, και αυτό -είπε- είναι πολύ σημαντικό.

Η βελτίωση των υποδομών για τη φιλοξενία προσφύγων, είναι η καλύτερη προοπτική, καθώς, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, “θα χρειαστεί να ζήσουμε για πολύ καιρό με αυτή την κατάσταση”, επομένως η προετοιμασία από κάθε άποψη είναι πρωτεύον. Σε ό,τι αφορά στη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε πως έχει συγκεκριμένα όρια.

Για τις καθυστερήσεις στα αιτήματα ασύλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, τις απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού των δικαστηρίων, τόνισε ότι “ο μηχανισμός κάνει ό,τι μπορεί” και ότι χρειάζονται επιμέρους διευθετήσεις προκειμένου να συντομεύσει κι άλλο η διαδικασία.

Σχετικά με τον διάλογο που άνοιξε σχετικά με την αυτοάμυνα και τα όριά της, ο κ. Παρασκευόπουλος κάλεσε “να αποφύγουμε τις ακραίες τοποθετήσεις”. Όπως είπε ο θεσμός της άμυνας είναι αρχαίος και προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα τόσο τον δικό μας όσο και άλλων χωρών, αλλά έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Πρέπει να υπάρχει μία αναλογία της αντίδρασης με τον κίνδυνο ο οποίος επίκειται, είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι σωστά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κάλεσε συμβούλευσε να μην υπάρξει αντίσταση απέναντι σε ενόπλους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Σε ό,τι αφορά σε καταστάσεις αυτοδικίας, έκανε λόγο για ανθρωποκτονίες, οι οποίες δεν αποτελούν άμυνα και δεν μπορούν να σταθούν σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Αν πρόκειται για αποτέλεσμα πανικού, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι όταν συναντάται, το δικαστήριο θα το αξιολογήσει ανάλογα.

Όπως είπε θα πρέπει να αποφύγουμε να στραφούμε στο πνεύμα της εύκολης προσφυγής στην ένοπλη αντίδραση, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, καθώς αν αποτελέσει σύνθημα, κανόνα ή προτροπή το “μπαμ και κάτω”, θα γίνουμε ζούγκλα και όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο, είναι υπεύθυνοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα